SAVJETI

Kuhanje može biti brže i lakše, a evo i kako

Kad se vratite sa pijace, odmah pravilno pospremite i očistite svo povrće

Uz dobru organizaciju, kuhanje se može pretvoriti u užitak. Ilustracija

Zdravlje u kući

30.10.2019

Pripremanje obroka može zahtijevati vrijeme i posvećenost svakog dana ukoliko vam je uistinu stalo da vaš obrok bude kompletan, nutritivno bogat te da svakog dana jedete raznovrsne namirnice. Kupovina povrća, čišćenje i pranje, pospremanje u frižider, sjeckanje, kuhanje... sve to može biti zahtjevno.  

A ako pored toga poželite napraviti domaći maslac, sir ili hljeb te deserte, može vam se učiniti da provodite cijeli dan noseći kese iz prodavnice. No, uz dobru organizaciju, kuhanje se može pretvoriti u užitak i neće zahtijevati toliko vremena.

Zato, kad se vratite sa pijace, odmah pravilno pospremite i očistite svo povrće. Ukoliko to ostavite za kasnije, lako se može desiti da se povrće u plastičnim kesama pokvari ili da izgubi svježinu. A, s druge strane, pripremljeno i očišćeno povrće olakšat će vam pripremu jela tokom cijele sedmice.

Bademe i drugo orašasto voće možete potopiti u vodu i, kad nabubri, ostavite ga u zatvorenim staklenkama u frižider. Na ovaj način bit će uvijek spremno za dodavanje u deserte i salate.

Paradajz izmiksajte u blenderu i čuvajte u zatvorenoj staklenoj boci ili posudi. Priprema variva i soseva bit će vam na ovaj način itekako olakšana. Pire od izmiksanog paradajza možete čuvati nekoliko dana u frižideru.

Imajte uvijek u frižideru pri ruci neoguljeni skuhani krompir. Tako neće pocrnjeti i možete ga čuvati i nekoliko dana bez straha da će se pokvariti. Kuhani krompir možete dodati u salate, napraviti brzu čorbu, dodati ga u variva i druga jela od povrća ili ga ispržiti s nekim zelenim povrćem na maslinovom ulju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.