MUŠKARCI, OPREZ

Koji je opasniji, rak prostate ili testisa – šta trebate znati

Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa

Muškarci, oprez. Printscreen

M. Z.

2.2.2023

Fokus je na zdravstvenim problemima koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa, ali i na često zanemarenim poteškoćama vezanim uz mentalno zdravlje i samoubistva.

Rak prostate

U gotovo 90 posto slučajeva javlja se kod muškaraca starijih od 60 godina, a incidencija je u porastu. Nove smjernice za probir na rak koje je izdala Evropska komisija preporučuju PSA testiranje (testiranje prostata specifičnog antigena) kod muškaraca mlađih od 70 godina, međutim, važno je u svakom pojedinom slučaju procijeniti koristi i rizike tog postupka.

Rak testisa

Rak testisa javlja češće se javlja kod mlađih muškaraca, najčešće (više od 80 posto) prije 50. godine. U poređenju s drugim sijelima raka, prognoza je vrlo dobra - petogodišnje preživljenje procjenjuje se na oko 95 posto. Važno je redovno (jednom u mjesec-dva) pregledati testise i posjetiti ljekara ukoliko primijetite bilo kakvu promjenu ili kvržicu – liječenje raka testisa otkrivenog u ranom stadiju, pa čak i uklanjanje jednog testisa, najčešće ne utječe na seksualni život ili plodnost.

Suicidi

Brojna istraživanja pokazuju da su muškarci manje skloni od žena potražiti pomoć kod pojave zdravstvenih problema, pa tako i kod pojave psihičkih teškoća.

Razgovor o emocijama i psihičkim teškoćama u suprotnosti je s rodnim ulogama i s njima povezanim osobinama koje pripisujemo muškarcima kao što su stabilnost, snaga i asertivnost. Rodna uloga muškarca kao „hranitelja“ porodice i s njom povezan osjećaj odgovornosti dovodi do većeg utjecaja socioekonomskih problema kao što su nezaposlenost, nizak društveni status i finansijski problemi na psihičko zdravlje muškaraca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.