IZBJEGAVAJTE GA

Studija otkrila najgore piće za jetru, nije alkohol

Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem zaslađenih pića iz prehrane

Zaslađena pića su gora od alkohola. Printscreen

M. Z.

22.2.2023

Jetra filtrira štetne materije iz tijela i zato je nužno brinuti za njeno zdravlje. Kad se govori o oštećenju jetre, obično se odmah pomisli na alkohol, ali istraživanje je pokazalo da jetra ima puno više štete od drugog, možda i popularnijeg pića.

Provedena studija

Za razliku od alkohola, za zaslađena gazirana pića ne postoji minimalna starost za konzumaciju, a radi se o pićima koja, prema novom istraživanju, uzrokuju više štete na jetri.

Zaključak su donijeli zdravstveni stručnjaci s Medicinskog univerziteta Boston, a objavljen je u časopisu ''Clinical Gastroenterology and Hepatology''.

U novoobjavljenom zaključku naučnici ističu da su promatrali učesnike od 2002. prosječne starosti od 63 godine i 48 godina. Nešto malo više od polovice bile su žene.

Gazirana pića

Volonteri su prijavljivali koliko često piju zaslađena gazirana pića, a stručnjaci su proučavali koliko je česta pojava nealkoholnog steatohepatitisa, odnosno masne jetre.

Nealkoholna masna jetra može uzrokovati cirozu jetre, ali i benignije probleme poput povećane jetre, što pak uzrokuje bolove.

Nealkoholni steatohepatitis može se spriječiti izbacivanjem zaslađenih pića iz prehrane. Učestalom konzumacijom smatra se sve između jednom i više puta dnevno do jednom i više puta sedmično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.