SAVJETI

Stručnjaci upozoravaju koje priloge bi trebalo izbjegavati

Učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija, kaže dr. Batnager

Izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. Spain on a fork

Z. K.

21.2.2023

Kada kod kuće nema spremljenog jela, uglavnom prva alternativna opcija nam je neki kisok ili restoran brze hrane. Sa porodicom, partnerom ili prijateljima često odemo na hamburger, giros i slično. Ukoliko se ovo dešava s vremena na vrijeme to je prihvatljivo.

Budite umjereni

Ali, često konzumiranje ove hrane trebalo bi izbjegavati u širokom luku, pogotovo što nerijetko pojedemo više nego što smo htjeli. Pomfrit, pohovani sir ili kolutići luka spadaju u priloge koje biste svakako trebalo da preskočite jer se pripremaju u dubokom ulju.

- Najgorim prilozima smatraju se prženi krompirići, pohovani sir ili kolutići luka. Takva hrana je pržena u dubokom ulju i izuzetno je nezdrava jer je prepuna masnoće i soli. To može dodatno da začepi arterije, što može da dovede do srčanog i moždanog udara - upozorava kardiolog dr. Nitin Batnager (Bhatnagar).

Svako treba da zna, kaže dr. Batnager, da je učestalo jedenje takve hrane štetno za zdravlje srca i arterija i izlaže vas većem riziku od bolesti srca. Sve što je pretjerano, dovodi do hemijske neravnoteže u tijelu. Zato, imajte u vidu da u svemu treba da budete umjereni.

Veći rizik

Ovo potvrđuju i rezultati jednog istraživanja objavljeni u American Journal of Clinical Nutrition u kom je učestvovalo 4.500 odraslih osoba. Utvrđeno je da ljudi koji jedu pomfrit više od dvaput sedmično, imaju dvostruko veći rizik od rane smrti. Ovdje nije problem u namirnici, već u načinu pripreme - krompir se prži u velikoj količini ulja kako bi bio ukusniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.