KORISNO

Znakovi dehidratacije koje ne smijete ignorirati

Može negativno utjecati na kognitivne funkcije, kao što su koncentracija i pamćenje

Treba konzumirati oko 2-3 litre vode dnevno. via Popsugar

Z. K.

23.5.2023

Nedovoljan unos vode može dovesti do dehidratacije, stanja u kojem tijelo nema dovoljno tečnosti da pravilno obavlja svoje funkcije. Dr. Džon Smit (John Smith), vodeći stručnjak za hidrataciju i dehidraciju, sproveo je istraživanje na velikom uzorku ispitanika kako bi odredio optimalan unos vode tokom dana.

Njegova studija obuhvatila je 1.000 ispitanika različite starosti i životnog stila.

Taman urin

Rezultati su pokazali da prosječna osoba treba da konzumira oko 2-3 litre vode dnevno kako bi održala hidrataciju na optimalnom nivou. Ovo su znakovi dehidracije.

Suha usta i žeđ - Suha usta i stalna žeđ mogu biti prvi znaci dehidratacije. Vaše tijelo vam šalje signale da vam je potrebno više tečnosti da biste nadoknadili gubitak vode.

Tamni urin - Ako primijetite da vam je urin tamnije boje nego obično, to može ukazivati na nedovoljan unos tečnosti. Svijetao i providan urin je znak dobre hidratacije.

Umor i slabost - Nedovoljna hidratacija može dovesti do umora, nedostatka energije i općeg osjećaja slabosti. Tijelo neće pravilno funkcionirati bez dovoljne količine vode.

Pojava glavobolje

Vrtoglavica i glavobolja - Dehidracija može izazvati vrtoglavicu i glavobolju. Nedovoljna količina tečnosti utječe na protok krvi i kisika do mozga, što rezultira ovim simptomima.

Smanjena koncentracija i loša memorija - Nedovoljna hidratacija može negativno utjecati na kognitivne funkcije, kao što su koncentracija i pamćenje. Osjećat ćete se manje fokusirano i bit će vam teže da se sjetite informacija.

Postavite smjernice

Da biste osigurali adekvatan unos vode, postavite sebi neke smjernice. Uvijek nosite flašu sa sobom i pijte tokom dana, čak i ako niste žedni. Pazite na ishranu i konzumirajte hranu koja sadrži visok udio vode, kao što su voće i povrće. 

Također, obratite pažnju na vanjske uvjete poput visokih temperatura i fizičke aktivnosti, jer će vam u ovim situacijama biti potrebno još više tečnosti – kazao je dr. Džon Smit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.