KORISNO

Pravila za zdrav početak dana

Posvetiti 10 minuta jednostavnim fizičkim vježbama, hodanje u mjestu, rotiranje glave, ramena, naginjanje tijela u stranu, čučnjevi, sklekovi

Prije svega, ljekar savjetuje da popijete čašu tople vode ujutru na prazan stomak. firstcry parenting

Z. K.

29.3.2023

Zdrav početak dana je osnova za nesmetano funkcioniranje tijela tokom života. Prije svega, ljekar savjetuje da popijete čašu tople vode ujutru na prazan stomak. Još bolje - topla voda s limunom. U jednu čašu vode možete staviti dvije kriške limuna, ne više.

Bez slatkih žitarica

Međutim, vrijedi zapamtiti da ljudi sa gastrointestinalnim oboljenjima ne bi trebali piti vodu s limunom na prazan stomak, posebno s povećanom kiselošću. 

Stoga se ograničite na samo toplu vodu. Vodu s limunom treba piti 40-45 minuta prije jela u malim gutljajima. Postepeno možete povećati dnevnu zapreminu vode s limunom, ali ne više od 2 litra dnevno.

Drugo pravilo je uravnotežen doručak u prvom satu nakon buđenja. Ali za ovaj obrok ne bi trebalo birati slatke žitarice, instant doručak, žitarice, teške sendviče s kobasicama. 

Bez kafe

Ne možete piti kafu na prazan stomak. Iz čega se formira sljedeće, treće pravilo - potpuno odbijanje kafe za doručak. Bolje je uživati u ovom napitku odvojeno od hrane i poslije 9 sati ujutro.

Četvrto je posvetiti 10 minuta ujutru jednostavnim fizičkim vježbama hodanje u mjestu, rotiranje glave, ramena, naginjanje tijela u stranu, čučnjevi, sklekovi. Također, ljekar savjetuje da se pije jedna ili dvije tablete prirodnih probiotika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.