NAŠA TEMA

Moždani udar češći je kod onih koji ne spavaju dovoljno

Omogućava tijelu da se oporavi i podmlađuje, što dovodi do povećanja nivoa energije, poboljšanja fizičkih performansi i ukupne vitalnosti

Spavanje je preduvjet za fizičko zdravlje. Facebook

26.5.2023

Rezultati upravo objavljene velike međunarodne studije pokazuju da je učestalost moždanog udara bila tri puta veća kod osoba koje su spavale premalo, ali s druge strane dva puta veća kod onih koji spavaju previše. Ovo je kazao dr. Adnan Delić, kardiolog.

Biološki proces

- Moždani udar bio je dva do tri puta češći kod onih sa simptomima teške opstruktivne apneje u snu (OSA). Ti rezultati su dobar povod da se podsjetimo na razloge zašto je zdrav san važan za zdravlje. Spavanje, koje se u našem brzom svijetu često smatra luksuzom ili gubitkom vremena, zapravo je temeljni biološki proces koji igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja i dobrog funkcioniranja organizma - rekao je dr. Delić.

Važnost sna, dodaje, stalno se potvrđuje u medicinskim istraživanjima, tako da se poremećaji sna sve češće uvrštavaju u faktor rizika za razvoj bolesti, uz ranije poznate rizike kao što su povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i slično.

- Spavanje je preduvjet za fizičko zdravlje i olakšava brojne regenerativne procese u tijelu. Tokom sna se odvijaju procesi popravke tkiva, regeneracije ćelija i regulacije hormona. Adekvatan san povećava sposobnost imunološkog sistema da se brani od infekcija i bolesti, smanjujući rizik od hroničnih stanja kao što su bolesti srca, dijabetes i gojaznost - istakao je kardiolog.


Dr. Delić: Regeneracija ćelija. Avaz

Nadalje, san igra ključnu ulogu u održavanju zdravog metabolizma, jer utječe na hormone koji reguliraju apetit, pomažući u sprečavanju debljanja i poticanju gubitka težine. Redovno, kvalitetno spavanje omogućava tijelu da se oporavi i podmlađuje, što dovodi do povećanja nivoa energije, poboljšanja fizičkih performansi i ukupne vitalnosti.

Sposobnost učenja

- Spavanje nije samo bitno za fizičko zdravlje već i za optimalno intelektualno funkcioniranje. Tokom sna mozak sortira i obrađuje informacije, poboljšava zadržavanje pamćenja i sposobnost učenja - kazao je dr. Delić.

Smanjenje produktivnosti

Dovoljno sna povećava sposobnost održavanja pažnje, koncentraciju i vještine rješavanja problema, što ga čini ključnim za akademski i profesionalni uspjeh.

S druge strane, govori dr. Adnan Delić, neadekvatan san narušava kognitivne performanse, što dovodi do smanjene produktivnosti, smanjene kreativnosti i povećanog rizika od nesreća i grešaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.