ZDRAVLJE

Šta vam može otkriti drhtanje ruku

Javlja se kao posljedica različitih stanja, od ozbiljnih bolesti do blažih problema

Stanje koje ometa svakodnevni život. Banner Health

Z. K.

16.6.2023

Drhtanje ruku nekada je normalna pojava, ali, ako to stanje počne da ometa svakodnevni život, može biti znak razvoja ozbiljne bolesti.

Drhtanje ruku javlja se kao posljedica različitih stanja, od ozbiljnih bolesti, poput multiple skleroze i Parkinsonove bolesti, do blažih problema, koji se mogu otkloniti promjenama životnih navika. Specijalisti navode najčešće uzroke drhtanja ruku.

Lijekovi i terapija

Esencijalni tremor - Ovaj nervni poremećaj najčešći je razlog zašto vam šoljica s kafom podrhtava u ruci. Za ovo nema jasnog uzroka, ali ponekad to može da bude promjena gena. Ako imate blage simptome, možda vam neće biti potrebno liječenje. Ali, ako vam to smeta u obavljanju svakodnevnih poslova, možda će vam biti potrebni lijekovi, radna terapija ili operacija.

Parkinsonova bolest - Kod ovog oboljenja ruka vam se trese jer su moždane ćelije koje upravljaju vašim mišićima oštećene. Podrhtavanje obično počinje na jednoj ruci, ali vremenom može da se proširi i na drugu. Osnovni tretman su lijekovi.

Multipla skleroza (MS) - Simptomi su drhtanje u rukama ili drugim dijelovima tijela. Lijekovi su najčešći način liječenja. Fizička aktivnost i vježbanje uz pomoć terapeuta mogu da vam pomognu kako da kontrolirate svoje simptome.

Štitna žlijezda - Drhtanje ruku može da bude znak hipertireoze, što znači da vaša štitna žlijezda ima pojačanu funkciju i ubrzava rad srca.

Analiza krvi

Analiza krvi će biti dovoljna da ljekar ustanovi u čemu je problem.

Previše kofeina - Popijte šoljicu ili dvije kafe i na tome se zaustavite. Kofein je stimulans pa će osim što vam pomaže da se probudite u prekomjernim količinama biti razlog što vam se ruke tresu.

Nedostatak sna

Auto ne može da se kreće ako mu ne date gas. Isto tako vaš mozak ne može da šalje poruke tamo gdje treba bez sna. Kada ne spavate dovoljno, vaš mozak može greškom da natjera ruke da vam drhte. Srećom, dovoljno sati sna dobar su put do mirnih ruku.

Konzumiranje cigareta

Iako se neki ljudi nadaju da će tako ublažiti stres, pušenje može da izazove anksioznost. Nikotin, koji je u duhanu i izaziva zavisnost, ulazi u vaš krvotok i zbog toga vam srce brže kuca. Zašto možete da budete uznemireni i da vam se ruke tresu. Najbolje bi bilo da se s ljekarom posavjetujete kako da prestanete s pušenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.