KORISNO

Način kako nadoknaditi izgubljenu vlažnost tokom ljetnih vrućina

Energetska pića, kao i alkoholna, spadaju u grupu koju bi trebalo izbjegavati

Tokom ljetnih vrućina pijte vodu i cijeđene sokove. firstcry parenting

Z. K.

17.6.2023

Temperatura koja prelazi 35 Celzijevih stepeni može biti neizdržljiva. Tijelo pokušava da se rashladi znojenjem, na taj način gubeći vodu. Neophodno je unositi minimum 2 litra tečnosti kako bi se nadoknadila izgubljena vlažnost, ali ne bilo koje.

Unos kafe

Poželjno je da smanjite unos kafe. Ukoliko pijete više od 1-2 šoljice ovog napitka, velika količina kofeina može negativno utjecati na srce koje tokom visokih temperatura svakako pumpa krv u stresnijem režimu. Nikako ne pijte više od maksimalno 2 šoljice dnevno, jer se na taj način gubi vlažnost i dolazi do neravnoteže vode i soli u organizmu.

Gazirana pića su također loš izbor tokom ljetnih dana. One uglavnom sadrže veće količine šećera i natrija. Većina griješi kad posegne za pićima punim aditiva, vještačkih zaslađivača i drugih sastojaka koji mogu povećati rizik za mnoge bolesti poput dijabetesa, srčanih oboljenja, prekomjerne tjelesne težine itd.

Puni aditiva

Energetska pića, kao i alkoholna, spadaju u grupu koju bi trebalo izbjegavati. Voda, kao i cijeđeni sokovi mnogo su bolji izbor od napitaka punih aditiva, vještačkih zaslađivača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.