NEOBIČNO

Pili ste kafu prije spavanja: Ova namirnica vam može pomoći da bolje utonete u san

Ako vam se dogodi da kafu popijete kasno uvečer i bojite se da će vam to poremetiti san, pokušajte grickati malo ovog povrća

Ne pijte kasno kafu. Printscreen

M. Z.

17.6.2023

Ako imate običaj popiti omiljeni napitak preblizu odlaska u krevet, ovaj trik stručnjaka za spavanje može poslužiti - jer navike s kofeinom povremeno mogu utjecati na kvalitet sna.

Općenito, kad pijenje kafe uđe duboko u večer, može uslijediti prevrtanje po krevetu.

Kakve veze brokula ima s kofeinom

Prema kliničkom psihologu i specijalistu za spavanje Majklu J. Breusu (Michael), kofein djeluje od šest do osam sati. Što znači da, ako ga prestanete piti u 14, samo 50% toga izađe iz tijela do 22h. Zbog toga Breus preporučuje prestanak unosa kofeina rano poslijepodne ako je moguće.

Međutim, Breus je objasnio tokom nedavne rasprave o nauci o snu da, ako vam se desi da kasno navečer unesete kofein, brokula može pomoći da ga brže probavite.

Prema studiji iz 2007. objavljenoj u recenziranom časopisu ''Current Drug Metabolism'', brokula je inducirala enzime citokroma P4501 u jetri, što je pomoglo metabolizirati kofein kod učesnika. Stavljajući stvari u kontekst, pojeli su 500 grama brokule, što je oko pet i po šoljica nasjeckane brokule, i 100 miligrama kofeina u obliku tableta, odnosno približan sadržaj kofeina u jednoj šoljici kafe.

Hranjive tvari

Analiza pokazuje da povrće iz skupine krstašica, uključujući brokulu, kao i prokulice, kupus, cvjetaču, rotkvicu i potočarku također podupiru metabolizam određenih tvari. Osim toga, ovo povrće bogato je hranjivim tvarima i stoga je izvrsno i iz drugih razloga.

- Dakle, ako ste konzumirali kasnovečernji omiljeni kofeinski napitak, jednostavno pojedite brokulu kuhanu na pari - predlaže Breus. Konzumiranje ovog povrća kuhanog na pari ograničava vjerovatnost nadutosti, a na što svakako želite pripaziti prije spavanja, prenosi MBG.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.