NISU SVI JUTARNJI TIPOVI

Ovo su savjeti za osobe koje imaju probleme s buđenjem

Problemi su buđenjem su vječita enigma za određene ljude

Brojne osobe imaju probleme s buđenjem. Screenshot

11.7.2023

Problemi su buđenjem su vječita enigma za određene ljude. Neke osobe nisu jutarnji tipovi, no svakodnevne obaveze ih ipak tjeraju na ustajanje. Stoga, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta ukoliko imate probleme sa buđenjem:

Uspostavite redovnu rutinu spavanja 

Pokušajte ići spavati i buditi se u isto vrijeme svaki dan, čak i vikendom. To pomaže uspostaviti unutrašnji ritam vašeg tijela i olakšava buđenje.

Osigurajte dovoljno sna 

Pazite da spavate dovoljno sati kako biste se osjećali svježe i odmorno ujutro. Prosječno odrasloj osobi treba između 7 i 9 sati sna svake noći.

Stvorite optimalno okruženje za spavanje 

Provjerite je li vaša spavaća soba tiha, tamna i udobna. Pokušajte smanjiti izvore buke i svjetla koji mogu ometati vaš san.

Izbjegavajte stimulanse prije spavanja 

Pokušajte izbjegavati konzumaciju kofeina i drugih stimulansa nekoliko sati prije spavanja. Također, ograničite izlaganje svjetlu ekrana (poput mobilnih telefona, tableta ili televizora) barem sat vremena prije odlaska na spavanje.

Vježbajte redovno 

Redovna tjelesna aktivnost tokom dana može vam pomoći da lakše zaspite i dublje spavate noću. Pokušajte vježbati najmanje 30 minuta dnevno, ali izbjegavajte vježbanje neposredno prije spavanja.

Udaljite telefon

Ako koristite svoj pametni telefon kao alarm, pokušajte ga postaviti na većoj udaljenosti od kreveta kako biste bili prisiljeni ustati i isključiti ga. To će vam pomoći da se razbudite i ne nastavite spavati.

Postavite jutarnju rutinu

Stvorite naviku koja vas potiče da se razbudite ujutro. To može biti jednostavna aktivnost poput istezanja, tuširanja ili ispijanja čaše vode. Ova rutina će vam pomoći da se brže probudite i pripremite za dan.

Razmotrite upotrebu svjetlosne terapije

Ako vam teško pada buđenje ujutro, razmislite o upotrebi svjetlosne terapije. Ove terapijske svjetiljke emitiraju svjetlo slično prirodnom svjetlu i mogu pomoći u reguliranju cirkadijalnog ritma tijela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.