KO BI REKAO

Nutricionistica otkrila: Tamna čokolada bi mogla biti rješenje za nadutost

Postbiotici se nalaze u svim vrstama ukusne hrane - uključujući čokoladu

Tamna čokolada protiv nadutosti. Instagram

M. Z.

12.7.2023

Niko ne voli nadutost - onaj užasan osjećaj kada vam je želudac neugodno pun. Najčešće je uzrokovano viškom plinova u crijevima, a prema NHS-u, postoje razni uzroci, uključujući gazirana pića ili zrak koji ste progutali dok ste jeli. 

Kućni lijekovi

Ali dobra vijest je da postoji i nekoliko kućnih lijekova koji bi mogli pomoći. Ako je vaša nadutost znak da mikrobiom vašeg crijeva nije u ravnoteži, hrana bogata postbioticima koja pomaže u uspostavljanju ravnoteže može napraviti razliku, prema nutricionistima MIM Habits, piše ''Mirror''.

- Kada je naš mikrobiom neuravnotežen, to može dovesti do plinova, nelagode i onog zastrašujućeg osjećaja nadutosti. Tu stupaju na scenu postbiotici. Ovi nevjerovatni spojevi nastaju kada probiotici komuniciraju s našim crijevima i igraju ključnu ulogu u podržavanju zdravog probavnog sistema - objasnio je stručnjak.

A najbolja vijest od svih? Postbiotici se nalaze u svim vrstama ukusne hrane - uključujući čokoladu. Tamna čokolada, sa svojim bogatim okusom i antioksidativnim svojstvima, može pružiti dozu postbiotika, otkrio je jedan od nutricionista tima.

- Priuštite sebi jednu ili dvije kockice i dopustite da se vaši okusni pupoljci i crijeva raduju. Profesionalac je, također, naveo hljeb od kiselog tijesta, zeleni čaj, kombuchu i fermentirano povrće kao korisne dodatke vašoj prehrani.

Kada birate povrće, zašto ne biste probali kiseli kupus, kisele krastavce i kimchi?

- Dodavanje jedne porcije ovih kiselkastih poslastica vašim obrocima može pomoći u uspostavljanju ravnoteže crijeva i smanjenju nadutosti - savjetuje stručnjak. Zatim ga isperite jednim od dva prethodno navedena pića.

- Osim što je divan način opuštanja, zeleni čaj je poznat po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima. Također sadrži vrijedne postbiotike koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja vaših crijeva i spriječiti nadutost.

Što se kombuche tiče, stručnjak je dodao:

Izvor postbiotika

- Ovo gazirano piće bogato probioticima nije samo trendovski napitak. Također je i fantastičan izvor postbiotika.

U međuvremenu se za hljeb od kiselog tijesta kaže da je "fantastična opcija za promicanje zdravih crijeva".

- Njegov prirodni proces fermentacije stvara postbiotike koji mogu podržati uravnotežen mikrobiom i smanjiti nadutost - zaključio je stručnjak.

Naravno, također je vrijedno napomenuti da nadutost može biti povezana s intolerancijom na hranu, sindromom iritabilnog crijeva ili drugim uzrokom koji zahtijeva ljekarsku pomoć; ako imate bilo kakvih nedoumica, važno je da ih iznesete svom ljekaru opće prakse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.