NAŠA TEMA

Tretman za postizanje mladolikog izgleda: Botoks briše bore, ublažava i migrenu

Jedan od najpopularnijih i najčešćih estetsko-kozmetičkih zahvata

Nakon ubrizgavanja mišići se opuštaju i bore se izravnavaju. AP

20.7.2023

Botulin toksin je egzotoksin proizveden od anaerobne bakterije klostridijum botulinum. Tretman botoksom je 2002. godine odobrila Američka organizacija (FDA), koja kontrolira kvalitet i sigurnost hrane i lijekova. U terapijske svrhe, govori prim. dr. Amela Karabeg, koristi se botulinum toksin tipa A.

Ljepši izgled

- Još davne 1949. godine dokazano je da mehanizam djelovanja botulinum toksina blokira neuromuskularnu provodljivost. Botoks blokira acetilholin na motornim pločama i kao posljedica toga nastupa privremena pareza tretiranih mišića. Ubrizgavanjem botulinum toksina tipa A u malim dozama postiže se selektivna blokada tih mišića. Ostali mišići ostaju u funkciji i time lice zadržava normalnu mimiku i dobije prirodan i ljepši izgled - kaže dr. Karabeg.

Kod žena, zbog smanjenja spolnih hormona, prvenstveno estrogena, nakon menopauze dolazi do brojnih promjena, kao što su gubitak potkožnog masnog tkiva, smanjuje se proizvodnja kolagena, koža postaje suha i zbog toga sitne bore postaju još izraženije.

- Poznato je da se bore javljaju zbog kontrakcije mišića lica te one s vremenom postaju trajne i dublje. Dakle, „krivac“ za pojavu bora su mimični mišići, jer se, kao posljedica mišićnih kontrakcija, javljaju trajne bore. Kada se botoks ubrizga u te mišiće, blokiraju se nervni signali, mišići se opuštaju i bore se izravnavaju - navodi dr. Karabeg.

Liječenje tikova

Tretman botoksom, ističe, predstavlja jedan od najpopularnijih i najčešćih estetsko-kozmetičkih zahvata. Uklanja bore u području čela, korijena nosa, oko očiju, na usnama (pušačke), vratu itd. Tretiraju se bore u korijenu nosa (zona mrštenja), horizontalne bore čela, bore „smijalice“, horizontalni nabori u području obje strane nosa, nabori na vratu...

- Botoks se koristi i za liječenje mišićnog spazma, strabizma, cervikalne distonije, tikova, tremora. Posebno je koristan u liječenju migrena. Botoks smanjuje spastičnost kod migrena i tako ublažava bolove koji mogu nestati poslije nekoliko, a nekad i nakon samo jednog tretmana - ističe dr. Karabeg.

Socijalni i kozmetički razlozi

- Prekomjerno znojenje mogu uzrokovati napori i strah te najčešće zahvata pazušne jame, dlanove i tabane. Može se javiti i kao posljedica bolesti, ali i zbog trudnoće, povećane tjelesne težine i klimaksa. Botoks rješava problem prekomjernog znojenja tako što blokira utjecaj acetilholina na znojne žlijezde. Najčešće tretiramo problem znojenja pazuha, pa dlanova, a najrjeđe stopala - kaže dr. Amela Karabeg.

Dr. Karabeg: Krivi su mimični mišići. Avaz

Neposredno prije ubrizgavanja botoksa, govori dr. Amela Karabeg, kod osjetljivih pacijenata nanese se anestetička krema. Aplikacija se vrši malim iglama od 30G. Injiciranje se vrši u sjedećem položaju ili ležećem s uzdignutim uzglavljem.

- Tretmanu se mogu podvrgnuti zdrave osobe od 18 do 65 i više. Zahvat je bezbolan i traje tri do pet minuta. Djelovanje botoksa je lokalizirano na mjestu gdje je injiciran. Za prirodan izgled treba veliko iskustvo, jer iskusan estetski hirurg daje botoks u tačno određen mišić, a manje iskusni ljekari daju botoks potkožno.

Zbog toga se mora dobro poznavati anatomija regije u koju se aplicira botoks za postizanje odličnog rezultata - navodi dr. Karabeg.

Nažalost, dodaje, danas se mnoge osobe koje nemaju licencu i nadriljekari bave aplikacijom botoksa. Ako ga koriste, nestručne osobe mogu da izazovu brojne negativne efekte (slabost mišića, asimetrije, pad kapka, probleme s govorom i gutanjem, pa čak i teže zdravstvene posljedice). Samo iskusan ljekar može ispravno procijeniti da li postoje prave indikacije za primjenu i koja doza je dovoljna.

Koje su nuspojave

- Procedura se može izvoditi u bilo koje godišnje doba. Nakon tretmana pacijent se vraća svakodnevnim aktivnostima odmah nakon aplikacije. Efekt nastupa za tri do četiri dana, a krajnji rezultat nakon sedam dana. Tretman ima dejstvo od minimum 5 do maksimum 12 mjeseci. Jedini nedostatak je što nema trajni učinak te se tretmani moraju ponavljati, a kod ponovljenih tretmana estetski učinak podmlađivanja može biti trajniji - kazala je dr. Karabeg.

Nuspojave se javljaju rijetko, ovisno o pacijentovoj reakciji i iskustvu onog ko vam aplicira botoks. Pojave kao što su crvenilo, manji podlivi, bolnost povlače se nakon nekoliko minuta, sati ili dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.