RIJEČ STRUČNJAKA

Ako patite od glavobolje, ne biste trebali koristiti ove lijekove protiv bolova

Riječ je o opijatnim lijekovima protiv bolova na bazi kodeina koji se ne smiju koristiti u slučaju glavobolje

Izbjegavajte lijekove na bazi kodeina. Facebook

M. Z.

31.7.2023

Kada patite od glavobolje, često se odlučujete da popijete lijekove za ublažavanje bolova u pokušaju da simptomi nestanu ili da ih barem ublažite.

Zloupotreba lijekova

Ipak, postoje neki lijekovi protiv bolova koji se ne preporučuju protiv glavobolje, ali to ne znaju svi, naprotiv, i dalje se redovno koriste.

Riječ je o opijatnim lijekovima protiv bolova na bazi kodeina koji se ne smiju koristiti u slučaju glavobolje, bilo migrenske, akutne, hronične i nezavisno od intenziteta bolova.

Vraćajući se na ovu temu, francuski časopis ''60 Millions de Consommateurs'' izvještava o prečestoj zloupotrebi ovih lijekova.

Zapravo, čini se da u Francuskoj oko 40 posto ljudi koji uzimaju tablete na bazi kodeina to čine upravo kako bi ublažili glavobolje.

Kao što je izjavio Nikolas Otier, voditelj odjela za medicinu bola u bolnici Clermont-Ferrand:

- Suočeni smo s dvostrukom zloupotrebom, od propisivača i od pacijenata. Problem je u tome što kodein nije baš djelotvoran protiv glavobolje, pa ga pacijent ponovo uzima. Zbog toga riskira, s jedne strane, pojavu novih glavobolja zbog zlouporabe droga, a s druge, razvoj zavisnosti.

Izbjegavajte opioide

Opioide također treba izbjegavati za takozvanu nociplastičnu bol, tj. bol za koju nije dokazana posebna lezija i koja proizlazi iz disfunkcije neuralnih puteva bola.

Neki primjeri su bol povezana s fibromialgijom ili sindromom iritabilnog crijeva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.