SAVJET LJEKARA

Ne čistite sami vodu iz uha

Pogrešno je pokušati koristiti određene preparate i lijekove na svoju ruku, a bez konsultacije s ljekarom

Najčešća tegoba koja pokvari odmor. eMediHealth

Dr. Adis Šahinović

3.8.2023

Ljeto je u punom jeku, a također i godišnji odmori. Manje-više nam se svakome desilo da nam različiti problemi s uhom pokvare odmor. Najčešća tegoba na koju se pacijenti žale je osjećaj začepljenosti uha (ušiju) nakon ulaska vode u zvukovod. To se dešava kod osoba koje imaju pojačano lučenje smole (cerumen) u zvukovodima.

Neugodan osjećaj

Kada u zvukovodu postoje veće nakupine smole, a kad u zvukovod uđe voda, ona bude zarobljena od smole i osoba ima osjećaj začepljenosti jednog ili oba uha. Osjećaj je dosta neugodan. Pacijent sam ne može očistiti uho, a pokušavanjem i čačkanjem samo može napraviti gore stanje, ili se čak povrijediti. Za toaletu zvukovoda treba se obratiti ljekaru.

Dr. Adis Šahinović. Avaz

Cerumen iz zvukovoda može se odstraniti bilo ispiranjem mlakom vodom ili aspiracijom pod kontrolom mikroskopa. Najbolja varijanta je da se pripremimo za odlazak na more tako što ćemo preventivno posjetiti specijalistu ORL i provjeriti da li ima potrebe za toaletom zvukovoda te, ako ima, odstraniti višak cerumena iz zvukovoda.

Pojava infekcije

Drugi dosta čest problem vezan za uši su upale (infekcije) kože jednog ili oba zvukovoda. Upale vanjskog uha najčešće su ljeti zbog čestog ulaska vode u uho te znojenja i visokih temperatura. Infekcije kože zvukovoda izazivaju bakterije i gljivice. Nije rijedak ni ekcem kože zvukovoda. Upala vanjskog uha praćena je jakim bolom, povremeno je prisutan i svrbež.

Zbog otoka kože pacijent ima osjećaj začepljenosti u oboljelom uhu. Nije rijetkost da upalu s jednog prenesemo na drugo uho. Potrebno se što prije javiti specijalisti ORL jer je liječenje kraće i jednostavnije. Pogrešno je pokušati koristiti određene preparate i lijekove na svoju ruku, a bez konsultacije s ljekarom.

Preventivne mjere

Da biste što više smanjili mogućnost pojave sličnih problema s ušima, potrebno je načiniti neke preventivne radnje. Preporučuje se provjera i, ako je potrebno, čišćenje zvukovoda prije odlaska na more.

Ne koristiti štapiće te izbjegavati čačkanje zvukovoda bilo čime. Što je moguće više čuvati uši od kontakta s vodom. Ukoliko pacijent zna da ima preosjetljivu kožu zvukovoda, potrebno je da preventivno koristi neki od preparata koji štite kožu od infekcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.