KORISNO

Prljave čarape mogu uzrokovati infekcije

To može uzrokovati ili pogoršati stanja poput osipa, ekcema, dermatitisa i otvorenih rana

Čiste čarape pomažu u održavanju higijene stopala. socks n socks

Z. K.

14.8.2023

Vjerovatno vam se nekad desilo da obujete prljave čarape jer ste u žurbi, a sigurno vam nikad ne bi palo napamet šta može da pođe po zlu, ipak se radi o čarapama... Dva ljekara su odgovorila na ova goruća pitanja vezana za nošenje prljavih čarapa, prenosi The Health.

Neugodan miris

- Čiste čarape pomažu u održavanju higijene stopala, sprečavaju gljivične ili bakterijske infekcije i održavaju vaša stopala svježim i udobnim. Prljave čarape imaju suprotan učinak - kaže ljekar i dodaje, ne mijenjanje čarapa može uzrokovati niz problema.

Smrad 

Najneposrednija nuspojava skorjele obuće je neugodan miris. Kombinacija znoja, bakterija i mrtvih ćelija kože na vašim stopalima može proizvesti jedinstveno neugodan miris kada su stopala marinirana unutar prljave čarape.

Infekcije 

Svi mikroorganizmi u vašim prljavim čarapama mogu uzrokovati i infekcije. Bakterije poput Staphylococcus i gljivice poput Trichophytona vole toplo, vlažno stanje vaših prljavih čarapa i uspijevaju u tom okruženju. Bakterije i gljivice mogu uzrokovati infekcije u rasponu od blagih izbočina koje svrbe do gljivičnih infekcija.

Problemi s kožom 

Održavanje vlage, znoja i bakterija zarobljenih izravno na vašoj koži može izazvati iritaciju ili čak oštetiti kožu na vašim stopalima. To može uzrokovati ili pogoršati stanja poput osipa, ekcema, dermatitisa i otvorenih rana.

Pogoršane alergije 

Ako patite od alergija na okolinu, nošenje prljavih čarapa jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti jer unosite alergene u svoje čarape i zatim ih pratite po cijeloj kući. Prisutnost prljavštine, prašine ili alergena u čarapama može izazvati alergijske reakcije ili osjetljivost kože

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.