URADI SAM

Ako su vaše bijele čarape sive, evo kako da to riješite

Vrlo često, već nakon nekoliko nošenja, bijele čarape izgube svoj sjaj zbog hodanja, vježbanja i česte upotrebe

Ubijelite svoje čarape. Printscreen

M. Z.

6.5.2023

Svijetle bijele čarape bez obzira na to jesu li od stopostotnog pamuka ili miješanih vlakana s vremenom postanu sive, a donji dio postane smeđ, osim ako se pravilno ne očisti.

Vrlo često, već nakon nekoliko nošenja, bijele čarape izgube svoj sjaj zbog hodanja, vježbanja i česte upotrebe. S vremenom se na njima razviju prljavi tragovi koje je teško ukloniti, bez obzira na to koliko puta ih perete. Srećom, postoje četiri laka trika koja se mogu koristiti kako bi se čarapama vratila njihova izvorna boja, piše Jutarnji list.

Sok od limuna

Limun je poznat po svojoj sposobnosti da se bori protiv tvrdokornih fleka i da odjeći sjaj kao da je potpuno nova. Također se izvrsno rješava svih bakterija koje ostanu na odjeći.

Kiselina u limunovom soku odlična je za razbijanje grubih mrlja i prljavštine. Čak i najupornije fleke sa vaših bijelih čarapa lako možete ukloniti sokom od limuna.

Sve što trebate da uradite je da napravite mješavinu vode i svježeg soka od limuna. Zatim ostavite vaše čarape da odstoje u ovoj smjesi nekoliko sati. Ako mrlje ne izblijede u potpunosti, istrljajte ih sokom od limuna i deterdžentom za pranje veša.

Nakon što to uradite, stavite čarape u mašinu i operite ih na uobičajeni način i izgledat će kao da su potpuno nove.

Deterdžent za suđe

Tečni deterdžent za suđe ne mora da služi samo za pranje suđa, već vam može poslužiti i kao izvrsno sredstvo za izbjeljivanje čarapa. Kadicu, sudoper ili kadu napunite toplom vodom i u vodu umiješate veliku količinu deterdženta za suđe. Ostavite čarape da odstoje u ovoj mješavini preko noći. Ujutro stavite čarape u mašinu i operite ih na uobičajeni način.

Budući da deterdžent za suđe ne sadrži sastojke za omekšavanje, dodajte šoljicu alkoholnog sirćeta kako se čarape ne bi stvrdnule.

Soda bikarbona

Soda bikarbona može ukloniti tvrdokorne fleke i pomoći da vaše čarape postanu savršeno bijele nakon samo jednog pranja.

Da biste izbijelili bijele čarape sodom bikarbonom, jednostavno stavite čarape u kadicu, sudoper ili kadu napunjenu toplom vodom pomiješanom sa sodom. Ostavite čarape u mješavini vode i sode bikarbone nekoliko sati prije nego što ih operete u mašini s malo više sode bikarbone.

Imajte na umu da soda bikarbona može očvrsnuti tkaninu, pa dodajte šoljicu alkoholnog sirćeta kako bi čarape ostale mekane tokom ispiranja.

Alkoholno sirće

Kiselina u alkoholnom sirćetu je jaka i odlično sredstvo za čišćenje i uklanjanje ljepljivih ostataka, kao i za uklanjanje fleka sa bilo koje tkanine. Kiselina može pomoći u razgradnji prljavštine na vašim čarapama.

Za čišćenje bijelih čarapa sirćetom jednostavno zagrijte jedan litar vode i dodajte jednu kašičicu alkoholnog sirćeta u vodu. Ostavite čarape da odstoje u ovoj mješavini oko 30 minuta. Zatim operite čarape na uobičajeni način u mašini za veš. Izvadit ćete ih bijele i bez ikakvih neprijatnih mirisa.

U većini slučajeva deterdžent za pranje veša dovoljan je da se riješi fleka i izbijeli vaše čarape. Najprije isperite čarape toplom vodom, a zatim ih utrljajte u deterdžent za pranje veša. Zatim ocijedite vodu iz čarapa i ostavite ih preko noći. Sljedećeg jutra stavite čarape u mašinu i operite ih na uobičajeni način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.