ISTRAŽIVANJA

Naučnici upozoravaju na važnost žlijezde timus

Poznato je da timus u djetinjstvu igra ključnu ulogu u razvoju imunog sistema

Važna za zdravlje. Gigai

Z. K.

15.8.2023

Ispred naših grudi nalazi se mala grudna žlijezda - timus, za koju se često kaže da je “beskorisna” u odraslom dobu. Ali nedavno, retrospektivna studija otkrila je da oni kojima je uklonjen timus imaju povećan rizik od smrti i razvoja raka.

Oslabljen imunitet

Treba napomenuti da je riječ o opservacionoj studiji koja nije utvrdila uzročnost, već samo korelaciju, odnosno nije dokazala da uklanjanje ove žlijezde izaziva rak ili druge smrtonosne bolesti. Ali, naučnici ipak upozoravaju da bi, dok ne saznamo o čemu se tačno radi, bilo dobro da budemo oprezni kada odlučujemo o uklanjanju timusa.

Poznato je da timus u djetinjstvu igra ključnu ulogu u razvoju imunog sistema. Kada se žlijezda ukloni u mladosti, poznato je da maloljetni pacijenti imaju manji broj T-ćelija, tip bijelih krvnih zrnaca koji se bore protiv bakterija i bolesti, i oslabljen imuni odgovor na vakcinu.

Kada uđemo u pubertet, timus počinje da se smanjuje i proizvodi mnogo manje T-ćelija. Pošto se nalazi ispred srca, često se uklanja tokom kardiotorakalne hirurgije. Timus proizvodi nekoliko supstanci s hormonskim dejstvom (timozin, timopoetin), ali njihova funkcija još nije u potpunosti razjašnjena.

Veće šanse

Koristeći podatke o pacijentima iz državnog zdravstvenog sistema, istraživači u Bostonu su uporedili ishode pacijenata koji su bili podvrgnuti kardiotorakalnim operacijama 1.146 njih je uklonilo timus, dok više od 6.000 pacijenata (kontrolna grupa) nije. Rezultati su pokazali da su oni koji su bili podvrgnuti timektomiji imali skoro dvostruko veće šanse da umru u roku od 5 godina od kontrolne grupe.

Pored toga, pacijenti kojima je uklonjen timus imali su dvostruko veće šanse da razviju rak u roku od 5 godina nakon operacije. Štaviše, u ovim slučajevima je često bio agresivniji rak koji se češće ponavljao nakon liječenja.

Ne zna se tačan uzrok

Tačan uzrok ove korelacije je još uvijek nejasan, ali naučnici pretpostavljaju da nedostatak timusa kod odraslih na neki način remeti zdravu funkciju imunog sistema. 

Podgrupa pacijenata u studiji koja je bila podvrgnuta timektomiji pokazala je manje raznovrsne T-ćelijske receptore u krvi, što bi moglo doprinijeti razvoju raka ili autoimunih bolesti nakon operacije. Istraživanje je objavljeno u časopisu “The New England Journal of Medicine”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.