BOGATO PROTEINIMA

Ako želite li smršavjeti, pojedite ovo prije spavanja!

Popularna teorija je da redovni zalogajčići kasno po noći povećavaju rizik od pretilosti jer ih tijelo pohranjuje kao masnoću

Jedite zrnasti sir. Instagram

M. Z.

11.10.2023

Novo istraživanje, objavljeno u britanskom časopisu ''Nutrition'', otkrilo je da jedenje zrnatog sira prije odlaska na spavanje može pomoći u gubitku kilograma jer niskokalorična hrana pomaže kod bržeg metabolizma, mišića i cjelokupnog zdravlja - čak i dok ste u krevetu, prema naučnicima, piše ''Men's Health''.

Proizvodi bogati bjelančevinama

Popularna teorija je da redovni zalogajčići kasno po noći povećavaju rizik od pretilosti jer ih tijelo pohranjuje kao masnoću. Ali to nije slučaj s proizvodima bogatim bjelančevinama poput svježeg zrnatog sira, objasnio je nutricionista Majkl Ormsbi (Michael Ormsbee).

Njegov tim smatra da je konzumiranje dvije kašike sira samo pola sata prije spavanja zapravo dobro i ujedno i bolja alternativa zdravim napicima. Profesor Ormsbi s Florida State University rekao je:

-Do sada smo pretpostavljali da će cjelovita prehrana djelovati slično kao i podaci o dodatnim proteinima, ali nismo imali pravih dokaza.

Ovo otkriće je važno zato što je jedan od dokaza da cjelovita hrana ''radi'' jednako kao i proteinski dodaci i daje ljudima mogućnosti raznolike prehrane prije spavanja, koje nadilaze "proteine iz vrećice".

Zrnasti sir

Smatra se da je zrnati sir idealan prije odlaska u krevet jer je bogat proteinima koji se nazivaju kazeini, koji se polako ispuštaju u tijelo. To osigurava stalnu opskrbu aminokiselina tokom noći. Kada jedete proteine, oni se razbijaju u aminokiseline. To zatim koristi vašem tijelu različitim procesima kao što su izgradnja mišića i reguliranje imunološke funkcije, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.