MOŽE BITI SMRTONOSNA

Otkrivena nuspojava lijeka za dijabetičare koji mnogi koriste za mršavljenje

Američke vlasti stavit će novo upozorenje na Ozempic, lijek za dijabetes koji je postao poznat nakon što su ga mnogi počeli koristiti za mršavljenje

Izdato upozorenje. Facebook

M. Z.

29.9.2023

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) stavit će novo upozorenje na Ozempic, lijek za dijabetes koji je postao poznat nakon što su ga mnogi počeli koristiti kao sredstvo za mršavljenje. Naime, iz Agencije tvrde da lijek može uzrokovati ileus, odnosno potencijalno smrtonosan zastoj probavnog sistema.

Oštećenje tkiva crijeva

Iako rijedak, ileus može dovesti do oštećenja tkiva crijeva i curenja gastričnih tekućina u tijelo. Doktori ističu da smrtnost u slučaju ilesusa iznosi 10 posto, a nuspojava Ozempica mogao bi biti jer taj lijek usporava kretanje hrane kroz probavni sistem, zbog čega se ljudi duže vrijeme osjećaju siti.

Tokom normalnog probavnog procesa crijeva se neprestano grče da bi gurala hranu naprijed. Međutim, u slučaju da osoba ima ileus, to će grčenje biti prekinuto ili usporeno, što povećava rizik da će doći do zastoja. Simptom te bolesti uključuju otjecanje trbuha, napuhanost, zatvor, proljev i povraćanje.

Portparol kompanije ''Novo Nordisk'', koja proizvodi spomenuti lijek, rekla je da je Ozempic još siguran za korištenje, piše Zimo.

Slijediti upute

- ''Novo Nordisk'' je uvjeren u sigurnost i učinkovitosti Ozempica i svih naših lijekova uz uvjet da se oni koriste u skladu s uputama na etiketi - istaknula je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.