NIJE SVEJEDNO

Osobe koje imaju problema sa štitnjačom trebale bi izbjegavati ove tri namirnice

Kako donosi Health, postoje određene namirnice koje bi trebali izbjegavati svi ljudi s bolesnom štitnjačom

Možete pogoršati stanje lošim izborom hrane. Facebook

M. Z.

20.10.2023

S obzirom na to da je štitnjača prvenstveno zadužena za metaboličke hormone i njihovu ravnotežu u našem organizmu, trebamo voditi računa da izbjegavamo stvari koje bi mogle na bilo koji način štetiti njenom zdravlju. Kako donosi Health, postoje određene namirnice koje bi trebali izbjegavati svi ljudi s bolesnom štitnjačom. Evo o kojim se namirnicama radi.

Hrana koja sadrži gluten

Dijetetičari objašnjavaju kako se ovo pravilo odnosi prvenstveno na osobe s celijakijom ili intolerancijom na gluten. Prema studiji iz 2021. godine čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nutrients, celijakija i autoimune bolesti štitnjače kao što su Hashimotov tireoiditis i Gravesova bolest često idu zajedno.

Iako nije sasvim jasno može li bezglutenska dijeta pomoći u liječenju bolesti štitnjače, ljudi kojima je dijagnosticirana celijakija trebali bi se držati stroge bezglutenske dijete kako bi spriječili pogoršanje simptoma, a isti je slučaj i s ljudima koji imaju bolesnu štitnjaču.

Prerađena hrana

Iako većina ljudi vrlo dobro zna da je jod potreban za ispravno funkcioniranje štitnjače, pretjerani unos slane, prerađene hrane može dovesti do toga da osoba unese previše natrija u svoj organizam, što može rezultirati bolestima srca i povišenim pritiskom.

Dijetetičari upozoravaju kako proizvođači također nisu dužni koristiti jodiranu so u proizvodima, zbog čega pri konzumaciji prerađene hrane često uopće ne unosimo jod koji je važan za zdravlje naše štitnjače.

Brza hrana

Slično kao što je slučaj kod prerađene hrane, lanci brze hrane također ne trebaju koristiti jodiranu so. Prema Američkom udruženju za štitnjaču, ljudi bi zato trebali izbjegavati konzumaciju hrane iz restorana ili je barem svesti na najmanju moguću mjeru jer ne postoji provjereni način na koji je moguće utvrditi koji restorani koriste jodiranu so, a koji ne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.