ČEŠĆI KOD ŽENA

Manje poznati simptomi Hashimoto sindroma koje mnogi ignoriraju

Ljekari objašnjavaju da je Hashimotov sindrom najčešći uzrok hipotireoze u svijetu, poremećaja štitnjače koji ima mnogo negativnih posljedica

Obratite pažnju na simptome. Instagram

M. Z.

24.10.2023

Hashimoto sindrom, poznat i pod nazivom Hashimotov tireoiditis, autoimuna je bolest štitnjače koja u većini slučajeva zahvata žene. Istraživanja pokazuju da se to stanje javlja čak 15 puta češće u žena nego u muškaraca, donosi klinika Mayo.

Suptilni simptomi

Ljekari objašnjavaju da je Hashimotov sindrom najčešći uzrok hipotireoze u svijetu, poremećaja štitnjače koji ima mnogo negativnih posljedica za zdravlje.

S obzirom na to da su simptomi ove bolesti vrlo suptilni, teško ih je prepoznati. Isto tako, mnoge ih žene često povezuju s nekim drugim, manje opasnim stanjima, što dodatno otežava dijagnozu. Iako za Hashimotov sindrom ne postoji lijek, može se uspješno kontrolirati.

Upravo je zato, kažu ljekari, potrebno reagirati već pri pojavi prvih simptoma. Najčešći znakovi koji ukazuju na to stanje su:

umor

iscrpljenost

problemi s pamćenjem i koncentracijom

pojačana osjetljivost na hladnoću

zatvor

slabost u mišićima

bolovi u zglobovima

naglo debljanje

nadutost

problemi sa spavanjem

suha i blijeda koža

gubitak kose

poremećaji menstruacijskog ciklusa

neplodnost ili problemi sa začećem

promjena glasa, najčešće promuklost

povećanje štitnjače (gušavost).

Ljekarski pregled

Iako svi ovi simptomi ne moraju nužno značiti da osoba boluje od Hashimotovog sindroma, ako ih primijetite, trebali biste obaviti ljekarski pregled.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.