ISTRAŽIVANJE

Da smanje rizik od raka dojke, tinejdžerke bi trebale izbjegavati ovu hranu

Nova studija u časopisu Breast Cancer Research pokazala je da ovakva prehrana može biti posebno opasna za tinejdžerke kada prolaze kroz pubertet

Tinejdžerke moraju paziti na ishranu. Facebook

M. Z.

25.10.2023

Nova studija u časopisu Breast Cancer Research pokazala je da ovakva prehrana može biti posebno opasna za tinejdžerke kada prolaze kroz pubertet i kada im se grudi razvijaju, što potencijalno može dovesti do razvoja raka dojke u budućnosti.

Prehrana bogata šećerom

Svi vole brzu hranu, no tinejdžerke trebaju biti posebno oprezne pri njenoj konzumaciji. Poznato je da je prehrana bogata šećerom, ugljikohidratima i visoko prerađena hrana povezana s povećanim rizikom od raka, kao i pretilosti i drugih zdravstvenih problema. No nova studija u časopisu Breast Cancer Research pokazala je da ovakva prehrana može biti posebno opasna za tinejdžerke kada prolaze kroz pubertet i kada im se grudi razvijaju, što potencijalno može dovesti do razvoja raka dojke u budućnosti, prenosi New York Post.

-Dok je liječenje raka dojke jedan od najnaprednijih i najuspješnijih protokola u onkologiji, prevencija bolesti je sljedeći cilj, ishod koji bi transformirao zdravlje žena - rekao je dr. Stiven Kuaj (Steven Quay).

-Razvoj grudi tokom puberteta stvara ranjivi vremenski okvir od nekoliko godina. Svaka povreda iz okoliša, uključujući pretjerano rendgensko snimanje prsnog koša ili otrovne proizvode poput brze hrane, može se pojačati ako se dogodi tokom puberteta. Razumijevanje ove veze između razvoja dojke i budućeg raka dojke trebalo bi se koristiti za informiranje o prehrambenim smjernicama za adolescentice.

Štetni spojevi

Istraživači s Medicinskog sveučilišta Južne Karoline (MUSC) otkrili su da brza hrana i ima visoke koncentracije krajnjih proizvoda napredne glikacije (AGEs) — koji su štetni spojevi koji mogu povećati rizik od mnogih bolesti kada se akumuliraju u velikim količinama. AGE nastaju kada je šećer u interakciji s proteinima ili mastima u krvotoku.

-Povećani nivoi AGE-a povezani su s povećanim rizikom od raka dojke, međutim, njihov značaj je uglavnom zanemaren zbog nedostatka direktne uzročno-posljedične veze - napisali su autori u studiji.

Naučnici su testirali uzročnost kuhanjem hrane za glodavce na bazi glukoze na 120 Celzijevih stepeni 15 minuta, čime su stvoreni proizvodi sa spektrom AGE-a koji se obično nalaze u prženoj hrani ili hrani s roštilja, te su njome hranjeni miševi. Miševi, koji su svi prolazili kroz pubertet, podijeljeni su u tri skupine: kontrolna skupina s redovnom prehranom za miševe, skupina s dijetom s niskom dobi i skupina s prehranom s visokom dobi.

Skupina s visokim AGE-om bila je jedina koja je stvorila abnormalne stanice dojke i pokazala je promjenu u tkivu dojke — slično promjenama koje se viđaju kod pacijenata s rakom dojke u ranim stadijima. Ova promjena kod ljudi se vidi kao povećana gustoća grudi, što je nešto što se može vidjeti samo na mamografiji.

Iako je još nejasno zašto je gusto tkivo dojke tačno povezano s rakom dojke, vjeruje se da gustoća proizvodi više stanica koje bi se mogle pretvoriti u abnormalne stanice, povećavajući rizik od raka dojke. 

Povećana gustoća grudi

Nalazi nisu otkrili direktnu uzročno-posljedičnu vezu između hrane s visokom DOBOM i raka dojke, no pokazuju da konzumacija visoko prerađene hrane povećava mogućnost povećane gustoće grudi, što povećava budući rizik od raka dojke. Trebalo bi provesti daljnja istraživanja kako bi se u potpunosti shvatila uzročna veza, piše Zimo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.