NJEGA

Sok od limuna čuva pete od isušivanja

Rižino brašno također se koristi za tretmane na stopalima kada je u pitanju gruba koža

Vrlo je bitno njegovati ih na pravi način. Dermal therapy.

Z. K.

18.12.2023

Sačuvajte pete od isušivanja uz prirodne sastojke. S ovim posebnim sastojcima, dobit ćete odličan piling i hranljivu masku koja će skinuti mrtve ćelije. Pošto su pete posebno osjetljive tokom zime vrlo je bitno njegovati ih na pravi način, a ovih nekoliko domaćih recepata će vam sigurno pomoći u rješavanju ovog problema.

Limun 

On je odlično sredstvo za uklanjanje grube kože s peta zbog njegove jake kiseline.

Iscijedite jedan ili dva limuna (u zavisnosti od veličine zadebljanja) i pomiješajte sok s vodom. Dovoljno da potopite cijela stopala. Držite ih potopljene oko 15 minuta. Noge isperite mlakom vodom i tapkajući uz pomoć peškira ih osušite.

Banane 

Pored limuna, i banane su voće koje uspješno liječi suhu i ispucalu kožu na petama. Jednu bananu ispasirajte i tako glatku smjesu namažite na pete. 

Pustite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom. Nakon ispiranja, potopite stopala u hladnu vodu na dvije minute. Ovu masku na pete nanosite svakodnevno, nekoliko sedmica i vrlo brzo ćete vidjeti rezultate.

Rižino brašno

Vjerovatno niste znali do sada da se rižino brašno također koristi za tretmane na stopalima, kada je u pitanju gruba koža. S posebnim sastojcima, dobit ćete odličan piling i hranljivu masku koja će skinuti mrtve ćelije i dati vašim stopalima mekoću i sjaj.

Pomiješajte jabukovo sirće, med i rižino brašno i miješajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete neku vrstu paste. Prije nanošenja smjese, potopite stopala u toplu vodu na 10 minuta, a zatim u debelom sloju nanesite dobivenu smjesu i nježno (ali dobro) ih utrljajte u pete. Isperite toplom vodom.

Med 

On se, pored svojih višestrukih funkcija, koristi i kao odličan preparat za njegu stopala.Jednostavno pomiješajte 3 kašike meda s toplom vodom i u to potopite stopala na 20 minuta. Dobar rezultat i mekane pete su zagarantirane.

Glicerin i ružina vodica

Glicerin, kao što i same znate, ima velika pozitivna dejstva na kožu, a u kombinaciji s ružinom vodicom je prava bomba za pete. Ružina vodica je bogata vitaminima A, C, D i E koji obnavljaju kožu, dok glicerin omekšava kožu. Ova mješavina ima antibakterijska svojstva, pa je odlična i ako imate neprijatan miris nogu ili problem s gljivicama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.