SMALL NEW YORK

Kampanja posvećena osobama s Downom nešto je najsnažnije što ćete danas vidjeti

Downov sindrom je najčešća kromosomopatija koja se javlja kod ljudi

''Pretpostavi da mogu pa možda i hoću'', slogan je kampanje. Press

M. Z.

21.3.2024

Kampanja CoorDowna italijanske neprofitne organizacije koja promovira i štiti prava osoba s Downovim sindromom i kreativne agencije Small New York oduševila je mnoge.

- Pretpostavi da mogu pa možda i hoću - slogan je snažne kampanje koja se bori protiv predrasuda o ljudima s Downovim sindromom čiji dan svijet danas obilježava. U kampanji se pojavljuje manekenka i glumica Madison Tevlin (22). Na početku videa ona se obraća šankerici: "Hej, šankerice, pretpostavljaš da ne mogu popiti margaritu pa mi ne poslužiš margaritu da je ne pijem. Tvoja pretpostavka postaje stvarnost."

"Ako vaše pretpostavke postaju stvarnost..."

Madison se zatim nastavlja obraćati drugima - od učitelja do roditelja, koji žive s neizgovorenim pretpostavkama o tome što oni s Downovim sindromom mogu, a šta ne mogu - od seksa do samostalnog života, nenamjerno ograničavajući sve ono što bi oni zapravo mogli postići.

-Ako vaše pretpostavke postaju stvarnost, onda pretpostavite da mogu popiti margaritu. Poslužite mi margaritu pa ću popiti margaritu. Pretpostavite da mogu živjeti sama, da se mogu seksati, da mogu naučiti recitirati Šekspira (Shakespeare), da mogu udarati jače... - ponavlja Tevlin u kameru da bi se zatim pojavio slogan: "Pretpostavi da mogu pa možda i hoću."


-Naše negativne pretpostavke o osobama s Downovim sindromom mogu nas navesti da ih tretiramo na način da te pretpostavke postanu stvarnost. U sociologiji se to zove ''samoispunjavajuće proročanstvo''. Zašto ne bismo promijenili svoje perspektive - poručili su autori kampanje.

-Ako imamo pozitivne pretpostavke o osobama s Downovim sindromom, dat ćemo im više prilika u školama, na radnom mjestu, u odnosima i aktivnostima. I možda će te pozitivne pretpostavke postati stvarnost - zaključili su.

Svjetski dan osoba s Downovim sindromom

Svake godine 21. marta obilježava se Svjetski dan osoba s Downovim sindromom. Downov sindrom je najčešća kromosomopatija koja se javlja kod ljudi. Uzrokovana je pojavom viška genetskog materijala na 21. hromosomu, što za posljedicu ima razvoj fenotipa ovog sindroma, piše Index.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.