DOKAZANO KANCEROGEN

Stručnjaci složni: Ovo je krivac broj jedan za oboljenja od raka

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) konačno je u januaru 2023. objavila da ne postoji siguran nivo alkohola

Alkohol je vodeći uzrok raka. AP

M. Z.

26.3.2024

Stručnjaci izvještavaju da se 20.000 smrtnih slučajeva u SAD dogodi svake godine zbog raka povezanog s prevelikom konzumacijom alkohola.

Oštećuje DNK

Glavni problem je što je svaka količina alkohola toksična. Kada uđe u krvotok, mora se razgraditi u nešto što se zove acetaldehid, koji se zatim dalje razgrađuje u acetat.

Acetat se zatim može preraditi u vodu i ugljični dioksid i napustiti tijelo. Acetaldehid je dokazano kancerogen i oštećuje DNK što je duže u krvotoku.

Odabir da ne pijete jedan je od načina na koji se možete zaštititi od povećanog rizika od nekoliko vrsta raka.

No, ako povremeno pijete, preporučuje se da ograničite konzumaciju na jednu ''dozu'' dnevno za žene i dvije za muškarce.

Ipak, uprkos ovom popularnom pravilu, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) konačno je u januaru 2023. objavila da ne postoji siguran nivo alkohola.

Što više pijete, veći je rizik

- Nije važno koliko pijete, rizik za zdravlje počinje od prve kapi bilo kojeg alkoholnog pića. Jedino što sa sigurnošću možemo reći je da što više pijete, to je štetnije – ili, drugim riječima, što manje pijete, to je sigurnije - izjavila je dr. Karina Ferera-Borges (Carina Ferreira) iz Svjetske zdravstvene organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.