POSLJEDICE DIGITALIZACIJE

Važna vještina: Pisanje donosi mnogo benefita za mozak

Istraživanja ukazuju na kognitivne prednosti pisanja, kao što je poboljšano zadržavanje pamćenja u poređenju s tipkanjem

Istražite kreativne mogućnosti. Pixabay

Dž. R.

4.4.2024

Stručnjaci za rukopis, koji su bili autori uputa koje pokrivaju niz stilova od praktičnih do elegantnih, u 19. stoljeću su veličali moralne vrline povezane s rukopisom.

Važna vještina

Historijski gledano, rukopis je bio primarni način bilježenja i prenosa informacija prije izuma printa i digitalnih tehnologija. I dalje je važna vještina, posebno u obrazovnim okruženjima, iako je njezina prevalencija smanjena u nekim kontekstima zbog raširene upotrebe tipkanja i digitalnih komunikacijskih metoda.

Uprkos tome, rukopis i dalje igra značajnu ulogu u privatnoj korespondenciji, pravnim dokumentima, umjetničkom izražavanju i drugim područjima u kojima se cijeni lični dodir ili potpis.

Nije samo mehanička vještina

Prema Fildingu Šofildu (Fieldingu Schofieldu) i ostalim stručnjacima za rukopis, majstorstvo pisanja riječi na papiru stilovima poput profinjenog “bakroreznog pisma” nije bila samo mehanička vještina za efikasnu komunikaciju, već i moralni poduhvat.

Proučavanje dokumenata iz tog doba otkriva svijet u kojem je čak i rutinsko pisanje bilo prožeto pažnjom i ljepotom, odražavajući osobnost i osjećaje pisca.

Međutim, široka primjena pisaćih mašina u kasnom 19. stoljeću označila je značajan pomak. Ti su strojevi istisnuli tradicionalne pisare i doveli do zabrinutosti o bezdušnosti tipkanog teksta.

Unatoč tome, moderni zagovornici rukopisa citiraju neuroznanstvena istraživanja koja ukazuju na njegove kognitivne prednosti, kao što je poboljšano zadržavanje pamćenja u poređenju s tipkanjem.

Rukopis u školama

Unatoč tome, obrazovanje o rukopisu u školama opada, što izaziva zabrinutost zbog posljedica povećane digitalne aktivnosti. Neki istraživači zagovaraju razigraniji pristup poduci pisanja, naglašavajući aktivnosti koje angažiraju djecu sa slovima i riječima na kreativan i ugodan način.

Iako je tehnološki napredak donio praktičnost i efikasnim, također je doveo do gubitka tradicionalnih vještina i zanimanja.

Historičari žale zbog opadanja pisanja pisama i izražavaju skepticizam u pogledu emocionalne dubine koja se prenosi digitalnom komunikacijom.

Također razmišljaju o gubitku nijansi i osjetilnih iskustava povezanih s tradicionalnim zanatima, poput zadovoljavajućeg klepetanja pisaćeg stroja ili grebanja pera.

Kako više uklopiti pisanje rukom u svoj život?

Uključivanje rukopisa u vaš svakodnevni život može donijeti brojne prednosti, od poboljšanog zadržavanja pamćenja do izražene kreativnosti i pažnje. Započnite tako da svaki dan odvojite vrijeme posvećeno zadacima kao što su vođenje dnevnika, izrada popisa obaveza ili čak jednostavno bilježenje misli i ideja.

Razmislite o tome da zadržite planer ili svesku za organiziranje svojeg rasporeda i misli te izazovite sebe da pišete pisma ili bilješke prijateljima i voljenima, umjesto da se oslanjate isključivo na digitalnu komunikaciju.

Dopustite sebi da uživate u taktilnom osjećaju olovke pri susretu s papirom, potičući dublju vezu sa svojim mislima i iskustvima u digitalnom dobu.

Prihvatite jedinstvenu vezu između ruke i mozga koja potiče rukopis i istražite kreativne mogućnosti poput kaligrafije ili skiciranja, kako biste dodatno obogatili svoja iskustva pisanja rukom. Integriranjem rukopisa u svoju rutinu možete njegovati dublje poštovanje prema umjetnosti izražavanja i obogatiti svoj svakodnevni život na smislene načine.

U konačnici, dok prihvaćamo moderna dostignuća poput tastature, trebamo uzeti u obzir da isti taj napredak donosi i posljedice za naše zdravlje, što potiče preispitivanje vrijednosti tradicionalnih vještina i praksi u svijetu koji se brzo mijenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.