NOVA ISTRAŽIVANJA

Otkrivena veza između testosterona i gubitka kose kod muškaraca

Genetika također igra veliku ulogu i može biti prilično jasni pokazatelj

Čest problem kod muškaraca. India Times

Dž. R.

3.5.2024

Mnoge muškarce pogađa ćelavost, tačnije androgena alopecija, a sada postoje dokazi koji sugeriraju da muškarci koji koriste nadomjesnu terapiju testosteronom (TRT) imaju veći rizik od gubitka kose.

Naučna veza

Urologinja dr. Rena Malik otkrila je naučnu vezu između testosterona i gubitka kose kod muškaraca. Započinje objašnjenjem da postoji širok raspon problema i faktora koji doprinose gubitku kose, uključujući stres, lošu prehranu, određene lijekove i navike kao što je vezanje duge kose u čvrst rep.

Genetika također igra veliku ulogu i može biti prilično jasni pokazatelj hoćete li se u budućnosti susresti s ćelavošću ili stanjivanjem.

Utjecaj testosterona

Svaki dan, između 6 i 8 posto testosterona koji stvara muško tijelo pretvara se u dihidrotestosteron (DHT), koji služi važnom nizu funkcija kod mladih muškaraca, poput formiranja sekundarnih spolnih karakteristika, naprimjer, dlaka na tijelu i stidnih dlaka.

Kako starite, ponekad taj DHT može pridonijeti drugim problemima poput povećanja prostate ili gubitka kose, primjećuje dr. Malik.

DHT se može vezati za folikule dlake, oslabljujući ih tijekom vremena. Međutim, to ne znači siguran gubitak kose.

Genetska predispozicija

Međutim, u studiji transrodnih muškaraca koji koriste TRT kao dio svoje medicinske tranzicije, utvrđeno je da je 5 do 17 posto razvilo gubitak kose u prvoj godini TRT-a. Druga mala studija pokazala je da je kod onih koji su razvili alopeciju većina slučajeva bila blaga.

Može li nadomjestak testosterona ubrzati gubitak kose kod muškaraca? Apsolutno. Međutim, vjerojatno je to zato što ste već genetski predisponirani za gubitak kose. U konačnici, postoji čitav niz dobrobiti testosterona.

Ako patite od gubitka kose, bez obzira na to jeste li na testosteronu ili ne, Malik vas potiče da se posavjetujete s dermatologom koji bi vam mogao pomoći identificirati sve temeljne medicinske uzroke i potencijalno ponuditi liječenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.