CRNI NAPITAK

Prema stručnjacima: Evo što šoljica kafe radi tijelu iz minute u minutu

Kofein se može zadržati u vašem tijelu i do 12 sati, tvrde istraživači u organizaciji Sleep Foundation

Jutarnja kafa. Facebook

Z. K.

28.5.2024

Za mnoge jutarnja kafa je svakodnevni ritual. Jeste li se ikada zapitali što se u vašem tijelu događa nakon prvog gutljaja? Daily Mail pokušao je naći odgovor na to pitanje.

U prvih deset minuta

Kafa počinje djelovati već deset minuta nakon prvog gutljaja. Dr. Duan Melor iz British Dietetic Association tvrdi da to ovisi od toga koliko brzo se kofein apsorbira u krvotok u dijelovima probavnog sistema. Nakon što se kofein iz kafe apsorbira, osjetit ćete onaj značajni porast energije koji će spriječiti da se osjećate umorno i učini vas budnijima.

Nakon 20 minuta

- Kofein, koji blokira adenozinske receptore u tijelu, ne potiče samo budnost. Smatra i da izaziva porast krvnog pritiska otprilike pola sata od ispijanja kafe, a efekti se mogu vidjeti i do četiri sata kasnije - kaže dr. Melor.

Ovaj skok krvnog pritiska uzrokovan je kofeinom koji uzrokuje sužavanje krvnih žila, što posljedično povećava broj otkucaja srca. Iako privremeno, ispijanje više od četiri šoljice kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni pritisak.

Nakon 45 minuta

Efekti kofeina na tijelo dosežu vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativni efekt kafe, ubrzanje otkucaja srca i osjećaj da imate više energije, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Ali, ispijanje previše kafe može imati i štetne efekte.

Previše kofeina može nas učiniti nervoznima ili anksioznima. Smjernice Nacionalne zdravstvene organzacije Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno sigurno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šoljice kafe. Trudnicama se savjetuje da konzumiraju oko polovice toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.

Nakon 60 minuta

Nakon što krene stimulirajući učinak kofeina, možete primijetiti i neželjenu nuspojavu.

- Kad se kofein pojavi u krvi, osjetit ćete diuretički učinak kafe. To znači da kafa može izazvati potrebu za mokrenjem. Kada pijete kafu, kofein u piću inhibira proizvodnju antidiuretičkog hormona ili ADH-a, koji obično pomaže u regulaciji količine vode u vašem tijelu. To uzrokuje da bubrezi ne apsorbiraju vodu i povećava količinu mokraće - tvrdi dr. Melor.

Ali, osim na mokrenje, kafa može potaknuti i na obavljanje velike nužde. Istraživanja su pokazala da kafa može aktivirati kontrakcije u debelom crijevu i unutarnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crijevo 60 posto aktivnijim od vode. Te kontrakcije u debelom crijevu guraju sadržaj prema rektumu.

Nakon 90 minuta i više

Vrijeme koje je potrebno da se kofein metabolizira, razlikuje se od osobe do osobe. Ali, za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kafe, efekti stimulacije počinju nestajati, kao i diuretski efekti, prema dr. Melor. To može uzrokovati osjećaj umora, anksioznosti i slabu koncentraciju.

Međutim, samo zato što osjećate pad razine kofeina, ne znači da je on u potpunosti napustio vaš organizam. Kofein se može zadržati u vašem tijelu i do 12 sati, tvrde istraživači u organizaciji Sleep Foundation. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.