SPORT

BOB STAZA NA TREBEVIĆU I SKAKAONICA NA IGMANU Bivša sportska zdanja sada truhnu i skupljaju prašinu

U susret Olimpijskim igrama

Al. Ti.

5.8.2016

Kako se približava početak Olimpijskih igara u Rio de Janeiru tako i raste uzbuđenje zbog najveće sportske manifestacije koja će se održati ove godine.

Novi i uglancani stadioni su spremni, ali i svi prateći objekti i sportska borilišta na kojima će hiljade sportista tražiti svoju medalju i vječnu slavu.

Za mnoge učesnike, Olimpijske igre su vrhunac njihovih karijera, šansa da osvoje zlato, pred cijelim svjetskim auditorijem, piše Mirror.

kina-1

PEKING Dvorana za odbojku potpuno napuštena

Međutim i pored toga, nedugo nakon završetka igara, sva borilišta, odnosno stadioni počinju polako da propadaju i postaju potpuno neupotrebljivi.

Izuzetak je stadion koji je korišten za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu, koji sada koristi West Ham United. Međutim, ostali nisu takve sreće.

grcka-1

ATINA Olimpijski softball stadion sada prekriven prašinom

Igre u Grčkoj, odnosno Atini 2004. godine su najbolji primjer propadanja stadiona. Sportska borilišta za kajak, softball su danas prekrivena prašinom i potpuno neupotrebljiva.

Slično je i u Kini, odnosno Pekingu, gdje su igre održane 2008. godine. Stadion za odbojku je ostavljen da propada, zaključan je i ograđen.

Za Olimpijske igre u Sarajevu koje su se održale 1984. godine mnogi su govorili da su najbolje organizovane do tada. Sa svom infrastrukturom, glavni grad BiH bio je impresivan, a jedinstven i specifičan položaj prijestolnice je davao dodatnu prednost. Okružen planinama, Sarajevo je predstavljalo pun pogodak za organizatore.

Ipak, samo osam godina od Olimpijade, zbog agresije na BiH, sportska borilišta su gotovo u potpunosti uništena u Sarajevu. Olimpijska ljepotica Zetra je zapaljena tokom opsade grada, ali je i obnovljena. Međutim, sportska borilišta poput bob staze i skakaonica na Igmanu danas su obrasla travom i neupotrebljiva.

skakaonica-1

IGMAN Skakaonica potpuno zapuštena

Naime, na Igmanu je skakaonica za skijaše skakače obrasla travom, a slično je i na Trebeviću gdje su legendarnom bob stazom 1984. godine jurili najbolji sportisti na planeti, a sada nažalost skuplja prašinu i smeće. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.