SAVJETI IZ HEMOFARMA

Kratki vodič za zdravlje srca: Ograničite uzimanje prerađene i pržene hrane

Nikada nije kasno da započnete s fizičkom aktivnošću, jer je odlična za zdravlje srca

Čuvajte zdravlje srca. Avaz

Z. K.

26.9.2023

Istraživanja pokazuju da je u posljednjih 15 godina došlo do značajnog napretka u liječenju kardiovaskularnih oboljenja te da se promjenom načina života i odgovarajućom terapijom može usporiti tok bolesti i poboljšati kvalitet života. 

Većinu faktora rizika povezanih s bolestima srca i krvnih sudova pacijenti mogu sami promijeniti, ali mnogi se, tek kad obole, odnosno dožive srčani ili moždani udar, odlučuju za značajne promjene načina i stila života. Krenite sa zdravim navikama što prije, smanjite faktore rizika, a Hemofarm vam daje nekoliko savjeta kako to da uradite:

Fizička aktivnost 

Nikada nije kasno da započnete s fizičkom aktivnošću, jer je odlična za zdravlje srca. Poželjno je da 5 puta sedmično imate najmanje 30 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta. Šetnja, kućni poslovi, ples – sve se računa!

Tjelesna težina – Održavanje normalne tjelesne težine može umanjiti rizik od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema.

Unos hranljivih namirnica 

Konzumiranje raznovrsne ishrane bogate svježim povrćem i voćem pomaže kako u regulaciji tjelesne težine tako i u regulaciji krvnog pritiska i holesterola. Poželjno je uzimati 5 porcija (po jednu šaku) voća, povrća ili orašastih plodova dnevno. Ukoliko nije moguće održavati uravnoteženu i zdravu prehranu, dodaci ishrani mogu da pomognu očuvanju kardiovaskularnog zdravlja. Treba birati one dodatke koji imaju dokazane koristi za srce i krvne sudove.

Danas se najviše preporučuju suplementi koji pomažu regulaciju masnoće (omega-3 masne kiseline), povišenog krvnog pritiska (magnezij), antioksidansi (koenzim Q10, polifenoli) te kombinacije vitamina koji doprinose elastičnosti krvnih žila i smanjenju rizika od ateroskleroze poput kombinacije vitamina D3 i K2 i kombinacije vitamina B6, B12 i folne kiseline.

Držite krvni pritisak ispod 140/90 mg 

Povišen krvni pritisak ili hipertenzija je hronična bolest kod koje su vrijednosti krvnog pritiska iznad 140/90 mmHg pri ponovljenim mjerenjima, a koja za posljedicu može imati oštećenja krvnih sudova, srca, bubrega i drugih organa. Međutim, potreban je oprez i kada je pritisak iznad 130/80 mmHg jer se on smatra prvim stadijem hipertenzije i ovo je upravo moment kada možete da preventivnim mjerama smanjite rizik od daljnjeg razvoja hipertenzije i njenih posljedica.

Redovna kontrola masti u krvi 

 Visok nivo masti, holesterola  i triglicerida u krvi jedan je od najvažnijih faktora rizika za srčane bolesti i moždani udar. Masne naslage koje se formiraju na unutrašnjosti krvnih sudova mogu dovesti do oštećenja krvnih sudova, blokiranja protoka krvi u srce ili mozak, do stvaranja tromba i, posljedično, do srčanog ili moždanog udara. Ograničite uzimanje prerađene i pržene hrane koja često sadrži mnogo soli, šećera i masti – koristite što više kuhanu hranu.

Kontrola šećera u krvi 

Povećan nivo šećera u krvi koji traje duže vremena štetno utječe na čitav organizam. Oštećuje mnoge organe i tkiva, počevši od krvnih sudova, gdje ubrzava proces ateroskleroze i samim tim značajno povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Redovnom kontrolom i reguliranjem nivoa šećera u krvi može se smanjiti rizik od komplikacija na krvnim sudovima. Smanjite unos slatkiša, zaslađenih napitaka i voćnih sokova. Voda ili blag nezaslađen biljni čaj su uvijek bolji izbor.

Poštovanje propisane terapije 

Ukoliko imate neko od kardiovaskularnih oboljenja i ljekar vam je propisao terapiju, veoma je važno da je uzimate redovno, svaki dan, po satnici kako vam je i preporučeno. Redovno uzimanje terapije sprečava nastanak komplikacija i pogoršanje bolesti.

Prestanak pušenja

 Pušenje je, također, označeno kao jedan od najvećih faktora rizika. Samo dvije godine od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca se značajno smanjuje.

Zdrav način života

Usvajanjem zdravih navika postajete aktivni učesnik u održavanju vlastitog zdravlja i prevenciji kardiovaskularnih oboljenja. Promjenom loših životnih navika smanjujemo rizik od neželjenih kardiovaskularnih događaja. Zato, budite srce prema svom srcu!

Dodatke prehrani s pozitivnim efektima na kardiovaskularni sistem poput magnezija, koenzima Q10, vitamina B kompleksa i vitamina D i K možete pronaći na www.svakodobro.ba.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.