Kinezi žele zaštititi rijeku Taru

Avaz.ba
06.10.2017 21:57

Kineska kompanija CRBS koja gradi dionicu autoputa Smokovac - Mateševo predložila je mjere za zaštitu rijeke Tare, koje obuhvataju tri osnovna postupka - sprječavanje zagađenja, otklanjanje uticaja i poboljšanje životne sredine.

U predloženim mjerama, između ostalog, piše da će se voditi računa da voda koja nastane usljed atmosferskih uslova ne ostvari negativan uticaj na životnu sredinu, kroz obezbjeđivanje privremenih kanala za odvodnjavanje. 

Graditelji prioritentne dionice autoputa Bar - Boljare navode da će pejzaž biti sređen ozelenjavanjem, da su planirana redovna laboratorijska ispitivanja otpadnih voda, a u prijedlogu mjera nalazi se i poribljavanje po završetku radova.

Plan podrazumijeva i posrednu zaštitu terena od nestabinosti i erozije i nekontrolisanog dejstva bujičnih voda Tare.

Iz CRBS-a je saopšteno da su prije dva dana tim Agencije za zaštitu prirode i životnu sredinu, zajedno sa predstavnicima kompanije i konsultantima za životnu sredinu, posjetili “sekciju 4”, u sklopu prioritetne dionice autoputa, kako bi se upoznali sa ekološkom situacijom na 

Iz kompanije su saopštili da će komisija Agencije obaviti reviziju dostavljenog predloga mjera i poslati ocjene predlagačima, prenose Vijesti.me. 

Nakon usaglašavanja, dokument će biti finalizovan i predstavljaće osnovu za implementaciju mjera zaštite rijeke Tare u toku i nakon izvođenja radova na autoputu, pojasnili su iz CRBC-a.

Tagovi

Tara
NA VRH