REGION

FBI u akciji sa srbijanskom policijom: "Vrhovni gospodari tame" krali lične podatke Amerikancima

Blic.rs

16.5.2018

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije (UKP), u koordinaciji s Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, učestvovali su u međunarodnoj policijskoj akciji "The dark overlord" (Vrhovni gospodar tame), koju je proveo američki Federalni istražni biro (FBI).

Cilj akcije bilo je otkrivanje većeg broja lica koja su, koristeći ime "The Dark Overlord" na internetu, od juna 2016. godine do danas neovlašteno pristupali računarskim mrežama i podacima najmanje 50 žrtava i krali informacije i lične podatke građana SAD, koji uključuju podatke o vlasništvu i intelektualnoj svojini, osjetljivim podacima o zdravstvenom osiguranju, liječenju i druge. 

Osumnjičeni su nakon toga upućivali ucjenjivačke poruke žrtvama, koje su sadržavale prijetnje da će informacije biti javno objavljene, osim ako žrtva ne uplati traženi novac.

Potom su zahtijevali isplate isključivo u virtuelnoj valuti bitkoin (BITCOIN), a na osnovu do sada dostupnih podataka, žrtve su uplatile ukupan iznos od više 275.000 američkih dolara. 

Pripadnici MUP-a su identificirali i priveli S. S. (1980.) iz Beograda, osumnjičenog da je jednog od članova hakerske grupe "The Dark Overlord".

Pretresom stana i drugih prostorija koje osumnjičeni koristi, nađena je i oduzeta digitalna oprema.

Prema nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, protiv njega će biti podnijeta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo neovlašten pristup zaštićenom računaru, računarskoj mreži i elektronskoj obradi i krivično djelo iznuda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.