REGION

Stoltenberg uoči sastanka sa Đukanovićem: Crna Gora se dokazala kao čvrsta i pouzdana saveznica

Antenam.net

1.6.2018

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u ponedjeljak će boraviti u sjedištu NATO-a u Briselu i razgovarat će sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom, prenosi Antenam.net.

To je prva zvanična Đukanovićeva posjeta od kada je stupio na dužnost predsjednika 20. maja na Cetinju.

Crna Gora se dokazala kao vrlo čvrsta i pouzdana saveznica NATO-a, poručio je Jens Stoltenberg povodom prve godišnjice crnogorskog članstva u Sjevernoatlanskom savezu.

- Prije godinu stajao sam pored predsjednika (Filipa) Vujanovića kada je 28 saveznica dočekalo Crnu Goru u NATO porodicu. To je bio historijski dan za Crnu Goru i za Alijansu - naveo je Stoltenberg u saopćenju.

Stoltenberg će se naredne sedmice sastati sa Đukanovićem kada će obilježiti prvu godišnjicu crnogorskog članstva u NATO.

Generalni sekretar Alijanse je rekao da je pokretanje NATO Air Policing misije sa grčkim i italijanskim avionima, koji će štititi zračni prostor Crne Gore, konkretan primjer euroatlantske solidarnosti.

On je kazao da crnogorske trupe u Afganistanu izvrsno služe u misiji Odlučna podrška za obuku, savjetovanje i pomoć afganistanskim snagama sigurnosti i institucijama i dodao da Crna Gora doprinosi finansijskoj podršci za afganistanske sigurnosne snage.

Stoltenberg je pohvalio doprinos Crne Gore stabilnosti na zapadnom Balkanu i što je objavila plan da potroši dva posto BDP-a na odbranu, kao što su se saveznice dogovorile na Samitu u Velsu 2014.

- Tako se Crna Gora dokazala kao vrlo čvrsta i pouzdana saveznica - poručio je Stoltenberg.

On je naglasio da Crna Gora može računati na podršku svih saveznika, kao i da saveznici znaju da mogu računati na Crnu Goru.

- Crna Gora je doprinijela euroatlantskoj sigurnosti kao partner, a danas to i dalje radi kao NATO saveznica - ocijenio je Stoltenberg.

Prijem Crne Gore u NATO, prema njegovim riječima, pokazao je da je na snazi politika otvorenih vrata i da ta politika predstavlja historijski uspeh.

- Ona je donijela stabilnost, mir i prosperitet milionima širom euroatlanskog regiona i izgradila je veću saradnju. To pokazuje da smo Alijansa od 29 zemalja koje stoje zajedno i štite jedna drugu - zaključio je Stoltenberg.

Crna Gora postala je članica Alijanse 5. juna prošle godine.

Naše NATO saveznice, Italija i Grčka, počet će NATO zračne patrole nad Crnom Gorom od 5. juna.

- Pošto Crna Gora nema borbene avione, saveznice će joj pomoći da osigura zračni prostor - saopćeno je ranije iz Alijanse. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.