CRNA GORA Obraćanje premijera povodom Dana nezavisnosti

Marković: Brutalni nasrtaji na suverenitet crnogorske države

Poručio kako će sve vjerske zajednice u toj zemlji imati isti status u okviru pravnog poretka

Avaz.ba
21.05.2020 22:38

Duško Marković

Foto: Avaz

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je građanima povodom Dana nezavisnosti te zemlje da je proteklih četrnaest godina obnovljene nezavisnosti potvrdilo da su strateški put odabrali mudro, te da nema ni trunke dileme hoće li tim putem nastaviti. Dodao je kako će to biti još jače i još posvećenije i da je potrebno zajedništvo svih, bez obzira na to kako ko vidi Crnu Goru.

- Četrnaest je godina od kada je Crna Gora vratila svoje ime i mjesto među državama današnjeg svijeta. Kada smo 21. maja 2006., na demokratskom referendumu, donijeli historijsku odluku da sami upravljamo svojom budućnošću, vjerovali smo da je to zajednička pobjeda: svih nas koji smo željeli sopstvenu državu, ali i svih onih koji su tada bili protiv toga. Na miran i dostojanstven način, uprkos nametnutoj nam većini od 55 posto glasova neophodnih za nezavisnost i uprkos nezapamćenoj kampanji protiv naše nezavisnosti – demokratski ishod referenduma bio je nesporan - kazao je Marković u svečanom obraćanju javnosti povodom Dana nezavisnosti Crne Gore.

Premijer je rekao kako su vjerovali da je 21. maja 2006. stavljena tačka na crnogorske podjele i da će se svi zajedno okrenuti uređenju naše zajedničke kuće, po mjeri i u najboljem interesu svih njenih građana te da je zbog toga Ustavom Crna Gora definirana kao država svih građana koji u njoj žive: Crnogoraca, Srba, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, i svih drugih.

Vjerovali smo da će u novoj realnosti savremene evropske Crne Gore, kao i članice NATO-a, svi pronaći najbolji interes za sebe i svoje porodice; da ćemo zajedničkim snagama ubrzavati društveni i demokratski napredak; da će negiranje crnogorskog identiteta i prava na sopstvenu državu, jednom za svagda, ostati samo na tamnim stranicama naše historije. Danas, četrnaest godina kasnije, moramo pogledati istini u oči: vrijeme nas je, u značajnoj mjeri, demantiralo: podjele nisu nestale. U nekim stvarima čak – danas je otpor crnogorskoj suverenosti radikalniji nego što je bio prije deceniju i po! Danas u Crnoj Gori isti oni koji su predvodili pokret protiv nezavisnosti u referendumskoj kampanji, predvode ponovo brutalne nasrtaje na suverenitet crnogorske države. Sada još i sa otvorenijom podrškom sa strane i neviđenom propagandnom kampanjom. Danas kažu da je za njih Crna Gora mala; kažu da na prijestonom Cetinju žive nedostojni nasljednici svojih predaka; a kada bi se oni pitali Crna Gora bi pripadala drugome, a ne sebi i svojim građanima! Besramno podmeću da želimo da otimamo crkve i manastire; da protjerujemo Srbe iz Crne Gore; da u našoj zemlji samo što nije počeo bratoubilački rat. Izmišljaju njihovi mediji, krivotvore njihovi historičari, podmeću njihovi političari – kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.  

Strateški put odabrali mudro

Premijer Marković je kazao da je istina da će sve vjerske zajednice u toj zemlji imati isti status u okviru pravnog poretka Crne Gore, usklađenog s najvišim demokratskim standardima modernog svijeta da su svi građani jednaki u pravima i obavezama i da će se svi nesporazumi u Crnoj Gori rješavati strpljivim i upornim dijalogom, na miran i demokratski način.

- Uprkos svemu, mnogo smo naših ciljeva ostvarili u prethodnih deceniju i po: ojačali smo naše institucije, unaprijedili demokratiju, ekonomski uzdigli Crnu Goru. Ova i ona Crna Gora ne liče jedna na drugu! Vrijeme je potvrdilo da smo naš strateški put odabrali mudro i nema ni trunke dileme hoćemo li tim putem nastaviti. Hoćemo – još jače, još posvećenije – poručio je premijer Duško Marković.

Da je vječna Crna Gora

Predsjednik Vlade Crne Gore je kazao da ne zatvaraju oči ni pred svojim greškama i ocijenio kako su ipak mogli više da su bili bolji i odgovorniji, ali i da im nad glavom sve vrijeme nije visila opasnost od povratka na staro, da ta opasnost nije uzimala i snagu i vrijeme i da ih nije vukla unazad. 

Marković je na kraju obraćanja kazao da poziva sve građane da zajedno rade za dobro Crne Gore kako su to radili u prethodnim mjesecima, kada su u najvećoj mogućoj mjeri očuvali zdravlje i živote građana.

- Da sada očuvamo i našu ekonomiju i da svoje znanje, energiju i posvećenost usmjerimo ka podizanju životnog standarda, ka većim platama i penzijama, i otvaranju novih radnih mjesta. Da solidarnost, odgovornost i zajedništvo obilježe odrastanje naše djece , koja će nam jednog dana reći: Hvala što ste očuvali naše pravo da sami odlučujemo o našoj budućnosti! Neka vam je sretan Dan nezavisnosti. Da je vječna Crna Gora - zaključio je Marković.

Komentari

NA VRH