LIDER OPOZICIJE

Krivokapić: Priče o miješanju Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore su obične budalaštine

Govoreći o mogućnosti "preispitivanja priznanja nezavisnosti Kosova", odnosno povlačenja tog priznanja, Krivokapić je kazao da je prioritet demontaža sistema koji je, smatra on, držao Crnu Goru zarobljenom

Avaz.ba

Zdravko Krivokapić

Foto: Arhiv


Nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić ocijenio je da su optužbe o miješanju Srbije u unutrašnja pitanja Crne Gore "obične budalaštine".

- Teško možete naći jedan konkretan primjer koji bi potkrijepio ove tvrdnje, dok, s druge strane, imate niz primjera miješanja u unutrašnja pitanja države Srbije od strane Đukanovićevog režima, počevši od priznanja Kosova pa do glasanja protiv interesa Srbije u više međunarodnih organizacija. Srbija i Crna Gora su dvije najbliže države, geografski, kulturološki i historijski. Naši odnosi se moraju normalizirati i to je želja velike većine građana Crne Gore – izjavio je Krivokapić u intervjuu za "Danas".

Govoreći o mogućnosti "preispitivanja priznanja nezavisnosti Kosova", odnosno povlačenja tog priznanja, Krivokapić je kazao da je prioritet demontaža sistema koji je, smatra on, držao Crnu Goru zarobljenom.

- Razumijem koliko je pitanje Kosova važno, ne samo za građane Srbije, već i za građane Crne Gore. Podsjetiću da je odlazeći premijer Duško Marković prije nekoliko godina izjavio da je 85 odsto građana Crne Gore bilo protiv priznanja južne srpske pokrajine. Međutim, pred novom vladom je mnogo važnijih pitanja i razmatranje povlačenja priznanja Kosova za sada nije prioritet. Također, nedavno potpisani sporazum u Washingtonu, njegova verifikacija i primjena imaće svakako uticaj i na državnu politiku Crne Gore – poručio je Krivokapić.

Kao glupost je ocijenio i kritike na račun oživljavanja velikosrpskog nacionalnog projekta, a govorio je i o odnosima s Rusijom.

– Ruska Federacija predstavlja našu bratsku zemlju i velikog historijskog prijatelja. Crnogorci gaje velike simpatije prema ruskom narodu. Kako pokazuju istraživanja javnog mnijenja, ta osjećanja su ostala netaknuta uprkos agresivnoj antiruskoj politici aktuelnog režima. Mi smo u obavezi da popravimo naše političke odnose s Rusijom, kao i sa Srbijom, te intenziviramo i izgradimo nove mostove saradnje u ekonomskoj i kulturnoj sferi. Za nas bi bilo veoma važno da se obnovi redovni aviosaobraćaj s Rusijom i stvore uvjeti za nesmetane posjete ruskih turista – izjavio je Krivokapić.

Prvi koraci nove vlade će, tvrdi on, biti i novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na