MOZAK BANDE

Član "Pink pantera" stigao na robiju, čeka ga 5 godina zatvora zbog milionske pljačke u Tokiju

Jelušić je 2007. godine izveo spektakularnu pljačku u Tokiju, odakle je zajedno sa Rifatom Hadžiahmetovićem ukrao nakit vrijedan čak 1,7 miliona eura

Radovan Jelušić. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

30.9.2020

Jedan od članova ozloglašene kriminalna bande "Pink panter", Radovan Jelušić (50), ekstraditovan je danas iz Kipra u Crnu Goru, gdje ga čeka robija od pet i po godina zbog pljaške izvedene u Tokiju.

- Danas je realizirana ekstradicija državljanina Crne Gore R. J. (50) iz Kipra u našu državu. Ovo lice se potražuje po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica radi izdržavanja jedinstvene kazne zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci zbog krivičnog djela razbojništvo i krivičnog djela falsifikovanje isprave - saopćeno je iz Uprave policije.

Jelušić je 2007. godine izveo spektakularnu pljačku u Tokiju, tačnije jednu od prvih tako izvedenih na azijskom kontinentu, odakle je zajedno sa Rifatom Hadžiahmetovićem ukrao nakit vrijedan čak 1,7 miliona eura. 

On je uhapšen u martu 2018. godine u Španiji po potjernici Nacionalnog biroa Interpola. 

Crna Gora je zatražila Jelušićevo izručenje godinu dana nakon njegovog hapšenja, ali su kiparske vlasti odlučile da će ga izručiti tek nakon što u toj zemlji odsluži trogodišnju zatvorsku kaznu.

Njegovo hapšenje pozdravio je i izvršni direktor Iiterpola Žan-Mišel Lubuten, koji je tada rekao da je pao "mozak ozloglašene bande".

On je osuđen 2015. presudom Višeg suda u Podgorici na zatvorsku kaznu od pet godina i šest mjeseci, a koja je u pogledu odluke o kazni preinačena presudom Apelacionog suda Crne Gore, zbog izvršenih krivičnih djela razbojništvo i falsifikovanje isprave koja su počinjena u Japanu. 

Potom je prihvaćeno jamstvo od 101.000 evra da mu se ukine pritvor i on je u avgustu 2015. godine, nakon tri godine provedene u pritvoru, napustio zatvor u Spužu, a potom je pobegao iz zemlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.