CRNA GORA

Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje

Cetinjski manastir. RTCG

Fu. M.

17.10.2021

Cetinjski manastir upisan je kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske.

To je potvrdio koordinator pravnog savjeta Mitropolije Igor Balaban. Kaže da su prije nekoliko dana uputili zahtjev kako bi se ispravila greška u listu nepokretnosti koja je napravljena 1996. godine.

Sagovornik TVCG kaže da je tada, umjesto prava svojine, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj dato samo pravo korištenja Manastira Svetog Petra.

Smatra i da je ovakva odluka Uprave za katastar i državnu imovinu rezultat poštovanja Ustava i zakona, te da je odluka i u interesu građana koji će na isti način moći da ostvare svoja prava pred nadležnim organima.

Da je Cetinjski manastir upisan kao svojina Mitropolije crnogorsko primorske, saopćio je ranije danas i v.d. direktora Uprave za katastar i državnu imovinu Koča Đurišić.

Cetinjski manastir se do sada u evidencijama Uprave vodio kao vlasništvo Prijestonice Cetinje.

Podsjećamo da je u septembru cetinjska područna jedinica Uprave za katastar i državnu imovinu odbila zahtjev Mitropolije crnogorsko-primorske za brisanje Prijestonice iz lista nepokretnosti kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom.

Tada je zahtjev odbijen je kao neosnovan za „ispravku pogrešno upisanog prava svojine“ nad više nepokretnosti, i da se na tim nepokretnostima kao vlasnik upiše Cetinjski manastir, odnosno MCP.

Vlada Crne Gore je, takođe u septembru, bez održavanja sjednice, donijela zaključke, u kojima nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru umjesto Prijestonice Cetinje kao nosioca prava svojine.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.