INTERVJU

Damir Šehović, novi predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore za „Avaz“: Izglasavanjem nepovjerenja vladi stavit ćemo tačku na agoniju

Huškačka retrogradna retorika je u poslednje vrijeme nažalost sve prisutnija na našim prostorima

Šehović: Najgora vlada u historiji. Avaz

Piše: A. Bajramović

4.2.2022

Dugogodišnji funkcioner ove partije i bivši ministar obrazovanja, Damir Šehović u nedjelju je izabran za novog predsjednika Socijaldemokrata Crne Gore. U intervjuu za „Avaz“ Šehović najavljuje pad aktuelne crnogorske vlade, govori o posljedicama njene vladavine, stanju u regiji, te potrebi da politiku podjela zamijenimo novom, evropskom.  

Ugrožavanje mira

Šta su najveće greške i najteže posljedice koje iza sebe ostavlja aktuelna vlada i hoće li ona definitivno biti smijenjena 4. februara?

- Odlazeća vlada je u kontinuitetu radila na potiranju građanskog i sekularnog karaktera države, te ugrožavanju evropskih vrijednosti, zbog čega je za svega godinu uspjela da sroza svoj ugled pred domaćom i međunarodnom javnošću. Uostalom, najlošiji izvještaj Evropske komisije ikada i blokada našeg evropskog puta samo za sebe dovoljno govori. Ništa manji nije ni ekonomski haos koji je tzv. ekspertska Vlada izazvala, zbog čega danas imamo najveću nezaposlenost u našoj novijoj istoriji, divljanje cijena osnovnih životnih namirnica, kao i nekoliko zatvorenih strateški važnih kompanija. Pokušaj obračuna sa našom dijasporom i niz diplomatskih skandala su posebna priča. Zato mi je drago što ćemo izglasavanjem nepovjerenja ovoj vladi, koja je najgora u našoj višestranačkoj istoriji, staviti tačku na ovu agoniju i stvoriti pretpostavke za izlazak iz političkog ćorsokaka.

Kako tumačite proteste na ulicama crnogorskih gradova, jer slični protesti su odlazeću vladu i doveli na vlast?

- Činjenici da na ulicama brane tzv. izbornu volju ministri koji nisu ni učestvovali na izborima, dok su za većinu njih građani prvi put čuli tek par dana prije formiranja Vlade, gotovo da i ne treba nikakav komentar. Očigledno je da se ovdje ne radi o čuvanju „izborne volje“, nego o grčevitoj borbi za odbranu nezasluženo dobijenih fotelja, koje su im se u međuvremenu umilile. Pravo na mirne proteste je jedno, a ugrožavanje mira i bezbjednosti sasvim drugo. Vjerujem da nadležni organi prate sva dešavanja i da će, ako to bude potrebno, prema svima sprovoditi one mjere koje su zakonom predviđene.


Posebna odgovornost

Jesu li problemi Crne Gore na neki način povezani sa BiH, jesu li iskušenja slična i kako im se oduprijeti?

- Huškačka retrogradna retorika je u poslednje vrijeme nažalost sve prisutnija na našim prostorima. Potpirivanje tenzija, sijanje straha i mržnje prema svemu i svakom drugačijem, stare su matrice po kojima rade oni koji žele da vrate duh 90-tih, kako bi po principu „zavadi pa vladaj“ državne i nacionalne interese podredili stranim velikodržavnim uticajima. Zato je posebna odgovornost na progresivnim političkim strukturama koje nisu ostale zaglavljene u prošlosti, već su okrenute ka budućnosti. One ne smiju dozvoliti slabljenje građanske svijesti, rast populizma, jeftine demagogije i trgovinu nerealnim očekivanjima građana, a posebno ne smiju dozvoliti da primitivizam postane dio državnog sistema. Još manje da klero-nacionalistička uvjerenja pojedinaca postanu zvanična državna politika. Iskustvo Crne Gore u posljednjih nešto više od godinu dana itekako opominje.


Regionalna saradnja mora biti prioritet

Kako vidite budućnost Crne Gore, ali i BiH i ostatka Zapadnog Balkana?

- Politiku podjela i dominacije jednih nad drugima treba zamijeniti novom, evropskom politikom. Regionalna saradnja i okupljanje oko evropskih vrijednosti nam svima moraju biti apsolutni prioritet. Preduslov za takav demokratski, a ako hoćete i civilizacijski iskorak, jeste oslobađanje od iskrivljenih svjetonazora i davno prevaziđenog sistema vrijednosti, na kome se nažalost i danas pokušavaju kupiti jeftini politički poeni. Zato vjerujem da će posebno nova generacija političara na ovim prostorima naći snage da društvenoj stvarnosti pogleda u oči, da će imati u vidu dešavanja iz prošlih vremena, ali i da će biti dovoljno mudra da im ona ne predstavljaju teret.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.