PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Najnormalniji izlaz iz krize su prijevremeni parlamentarni izbori

Zabrinjavajuće je kako je Crna Gora od uzorne postala zemlja problematične funkcionalnosti i upitne ekonomske održivosti, istakao je Đukanović

Đukanović: Moj jedini interes je Crna Gora. Antena M

E. Ć.

12.12.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da su prijevremeni parlamentarni izbori najdemokratskiji i najnormalniji izlaz iz krize u toj državi.

Kako je saopćeno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore, Đukanović je na poziv šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oane Kristine Pope i ambasadorke Češke Janine Hrebičkove bio na tradicionalnom sastanku u okviru šestomjesečnog predsjedavanja sa ambasadorima i diplomatskim predstavnicima zemalja EU.

On je, navodi se, upoznao ambasadore o stanju u Crnoj Gori i u svijetlu današnjih događaja. Naveo je da je unutrašnja politička nestabilnost kreirana nakon izbora 2020. godine zarobila reformske procese, onemogućila iskorake posebno u oblasti pravosuđa, poremetila teško stečeno povjerenje investitora i time onemogućila napredak zemlje na evropskom putu.


Na sceni jačanje nacionalizma

Na sceni je, prema riječima Đukanovića, potpuna defunkcionalizacija institucija, podrivanje ustavnog sistema, i jačanje nacionalizma i populizma.

- U takvim uslovima najdemokratskiji i najnormalniji izlaz iz krize je organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora, ali se do tog kompromisa teško dolazi - rekao je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je upozorio da politička nestabilnost i odsustvo spremnosti na dijalog i kompromis proizvode izostanak fokusa sa razvojnih pitanja i podstiču opasnost od daljeg urušavanja Crne Gore kao članice NATO i zemlje koja je najdalje odmakla na putu ka EU.

- Zabrinjavajuće je kako je Crna Gora od uzorne postala zemlja problematične funkcionalnosti i upitne ekonomske održivosti - poručio je Đukanović.

On je rekao da i dalje vjeruje da imaju šansu da stabilizuju Crnu Goru, da je zadrže kao model promotera evropskih vrijednosti u regionu, kao dokaz da je politika proširenja živa. Đukanović je, govoreći o nedavnom Samitu u Tirani, pozdravio veoma decidnu poruku šefova država i vlada EU da zemlje zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu članstva. Kako je kazao, obnovljena pažnja EU prema zapadnom Balkanu dobija karakter kontinuirane politike, što ohrabruje i podstiče.


Jedini interes evropska budućnost

Popa je kazala da vlada izuzetno interesovanje diplomatskog kora za sastanak u komplikovanim vremenima za Crnu Goru, te da ova zemlja stoji zajedno s njima i NATO-m u osudi ruske agresije i odbrani evropskih vrijednosti.

U saopćenju se navodi da su diplomatski predstavnici zemalja EU iskazali zabrinutost za aktuelne prilike u Crnoj Gori i zainteresovanost za to kako dalje i kakva je pozicija predsjednika u odnosu na krizu.

Đukanović je naglasio kako su izbori put do odgovorne i kompetentne vlasti. Istakao je da je njegov jedini interes Crna Gora i njena evropska budućnost, saopćeno je iz Službe za informisanje crnogorskog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.