PODGORICA

Istraživanje u Crnoj Gori: Poznato koliko se građana izjašnjavaju kao Crnogorci, Srbi, Bošnjaci...

Članstvo u Evropskoj uniji podržava 75 posto građana

Sa današnjeg predstavljanja rezultata istraživanja. Anadolija

H. J. I.

21.12.2022

Polovina građana Crne Gore smatra da su vanredni izbori jedino rješenje političke krize, dok 75 posto građana podržava članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU), pokazalo je najnovije istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM), koje je danas predstavljeno u Podgorici. 

Da su vanredni parlamentarni izbori rješenje za izlazak iz trenutne političke krize smatra 31,8 posto građana, dok njih 21,4 posto smatra da je rješenje održavanje parlamentarnih izbora zajedno sa predsjedničkim u aprilu ili maju 2023. godine.

- Građani prepoznaju svoju ulogu u pomjeranju Crne Gore u političkom smislu sa mrtve tačke - kazala je pravna analitičarka CEDEM-a Andrea Mićanović.


Povjerenje u institucije EU

Članstvo Crne Gore u EU podržava 75 posto građana. Istraživanje pokazuje da povećanje tenzija u društvu povećava povjerenje u institucije EU.

Kada je riječ o članstvu u NATO-u, 44 posto ispitanika podržava punopravno članstvo Crne Gore u vojnoj alijansi, a 40 posto ima suprotan stav.

Ukoliko bi popis stanovništva bio održan sada, na njemu bi se 48,3 posto građana izjasnilo kao Crnogorci. Istraživanje javnog mnijenja pokazalo je da bi se 37,2 posto građana izjasnilo kao Srbi, Bošnjaci 8,3, Albanci 4,5, a muslimani 3,9 posto. Da govore srpskim jezikom izjasnilo se 48,6 posto građana, a crnogorskim 36,1 posto.

Demokratsku partiju socijalista (DPS), ukoliko bi naredne sedmice bili održani parlamentarni izbori, podržalo bi 27,7 posto građana, a Pokret Evropa sad 15,2 posto, pokazuju rezultati istraživanja.

Demokratski front (DF) podržalo bi 14,1 posto građana, Demokrate 13,1, Građanski pokret URA 4,9 dok bi za Bošnjačku stranku (BS) glasalo 4,1 posto crnogorskih građana. Socijaldemokratska partija dobila bi podršku 3,3 posto ispitnika, a Socijalistička narodna partija 3,2 posto građana.


Građani smatraju da se CG kreće pogrešnim putem

Istraživanje pokazuje da bi za Socijaldemokrate glasalo 2,9 posto ispitanika, Demohrišćansku stranku 2,2 posto, a DUA 1,7 posto. Albanska alternativa dobila bi 1,3 posto glasova, Prava Crna Gora 1,1, Ujedinjena Crna Gora 0,9, a Forca 0,8 posto glasova.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da 42,6 posto ispitanika smatra da se Crna Gora kreće pogrešnim putem, 27,6 da se kreće pravim putem, dok 29,7 posto građana nema stav o tom pitanju. Navela je da se smanjio broj onih koji smatraju da se Crna Gora kreće pogrešnim putem.

- I dalje je izuzetno naglašen odgovor da je mnogo veći broj građana koji smatraju da se Crna Gora kreće pogrešnim putem - rekla je Bešić.

Najbolju ocjenu među političarima dobio je jedan od lidera pokreta Evropa sad Milojko Spajić sa ocjenom 2,6, a slijedi drugi lider tog pokreta Jakov Milatović sa 2,51.

Istraživanje je pokazalo da 62 posto ispitanika ima povjerenje u sistem obrazovanja, njih 55 ima povjerenja u policiju, u Delegaciju Evropske unije (EU) 54,6, Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) 54, a Ujedinjene nacije 53,8 posto.

Bešić je kazala da povećan broj reakcija sa adresa visokih predstavnika EU u posljednjem periodu, daje rezultat u smislu i povjerenja građana u Delegaciju EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.