ZAGREB Osumnjičen za nezakonito pribavljanje novca iz svoje kompanije

Todorić danas iznosi svoju odbranu u slučaju "Agrokor"

Sud u Londonu odlučio da ga izruči pravosudnim institucijama njegove zemlje

SRNA

Todorić: Branio stavove putem blogova

Foto: Arhiv


Bivši vlasnik "Agrokora" Ivica Todorić, osumnjičen za prevaru od nekoliko stotina miliona maraka (više od milijardu kuna) iz "Agrokora", danas će u Županijskom državnom tužilaštvu iznijeti odbranu.

Todorić je, zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12 "Agrokorovih" menadžera i revizora osumnjičen za nezakonito pribavljanje nekoliko stotina miliona maraka iz "Agrokora".

Istraga je naknadno proširena i zbog zajmova koje je investicijski fond "Nexus private equity partners", posredstvom firme "Nexus investment", dao "Agrokoru".

Todorić je po odluci Visokog suda u Londonu izručen Hrvatskoj, a od pokretanja istrage nije ispitan u Tužilaštvu, ali je sve sumnje o krivici odbacivao u nizu blogova koje je objavljivao iz Londona, a u kojima je, između ostalog, tvrdio da je žrtva političkog progona.

Kako prenosi portal "Index,hr", dok Todorić bude ispitivan u Tužilaštvu, Vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljat će, iza zatvorenih vrata, o žalbi njegove odbrane na odluku o istražnom pritvoru.

Očekuje se da će odluka o žalbi biti donesena u sutra, ali javnosti neće biti poznata, dok je ne prime stranke u postupku, što može biti i dan kasnije.

Zagrebački Županijski sud 8. novembra odredio je istražni pritvor Todoriću zbog opasnosti od bijega.

Todorić je pobjegao iz Hrvatske u London, gdje je uhapšen 7. novembra prošle godine na osnovu evropskog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz garanciju od 100.000 funti i mjere opreza.

Sud u Londonu u aprilu je naredio da Todorić bude izručen Hrvatskoj. Sud 25. oktobra nije dozvolio Todoriću da podnese žalbu povodom odluke o njegovom izručenju Hrvatskoj da bi se suočio s optužbama za prevaru.

Kompanija "Agrokor" je pod državnom upravom od aprila prošle godine.

NA VRH

Podijeli članak na