GLAVNA TEMA

Kolinda Grabar-Kitarović medije i javnost optužila za seksizam

Ni u jednom trenutku ne prolazi nezapaženo

Grabar-Kitarović: Mnogo ulaže u svoj izgled. Arhiv

Avaz.ba

29.3.2019

Kolinda Grabar-Kitarović od početka svog mandata mnogo ulaže u svoj izgled. Bilo da je u pitanju frizura, šminka ili odjeća, hrvatska predsjednica ni u jednom trenutku ne prolazi nezapaženo.

Još 2016. na Skupštini Ujedinjenih naroda u Njujorku Grabar-Kitarović nosila je ELFS čipkastu haljinu s okovratnikom, koja je bila ne baš uobičajen izbor garderobe kada su u pitanju ovakva događanja.

I prilikom dočeka tenisera prošle godine, nakon Dejvis kupa, osvanula je u vrlo uskoj, jarko crvenoj haljini u kojoj je njena vitka linija još više došla do izražaja. Iste godine oduševila je haljinom brenda Snježane Mehun u kojoj je zasjenila čak i Melaniju Tramp (Trump) dok je s njom i Donaldom pozirala prilikom službenog boravka u Americi.  

Čini se, međutim, da je hrvatskoj predsjednici počelo smetati to što mediji i javnost primjećuju trud koji ulaže u svoj izgled, pa ih je optužila za seksizam u intervjuu koji je dala za "Novi list".

Voljela bih da dio medija prestane trivijalizirati konkretan državnički rad kroz prizmu oblačenja, frizure, dijeta i sličnih nevažnih tema koje ne namećem ja - kazala je hrvatska predsjednica i dodala da je to što se događa gotovo nepodnošljiv seksizam, jer, kako kaže, bez obzira na to kako izgledala i koliko kilograma imala, njen izgled je glavna tema, pa se u potpunosti minorizira i ignorira sadržaj, kao i rezultati onoga što je uradila.  

Hrvatska predsjednica zaključila je da nijedan njen prethodnik, za razliku od nje, nije dobio toliki medijski prostor zbog svog novog odijela, cipela i slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.