STAVOVI Hrvatski premijer

Plenković želi jedinstvenu komemoraciju u Jasenovcu

Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja

Fena
13.04.2019 13:39

Plenković: Odbacio optužbe Ognjena Krausa

Foto: Arhiv

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u subotu da bi za hrvatsko društvo bilo zdravo da postoji jedna komemoracija u Jasenovcu i da je Vlada po tom pitanju puno uložila, a smatra da bi do većeg napora trebalo doći i s druge strane.

Plenković je odbacio optužbe predsjednika Koordinacije židovskih općina Ognjena Krausa, koji je na komemoraciji u Jasenovcu, odvojenoj od službene državne svečanosti, prozvao vlast za nedjelovanje po pitanju revizije povijesti te posljedično jačanje ekstremne desnice.

- Mislim da sam baš onaj predsjednik Vlade koji radi jako puno da u Hrvatskoj povećamo napore na pravi način kada je riječ o kulturi sjećanja, kada je riječ o poštivanju žrtava i jasnoj i nedvosmislenoj osudi ustaškog režima - rekao je hrvatski premijer u intervjuu tjedna Hrvatskoga radija.

Plenković smatra da je zdravo za hrvatsko društvo da postoji jedna komemoracija, a da bi se to ostvarilo, kako je rekao, potrebno je dvoje.

- Bilo bi dobro da dođemo do određenog konsenzusa. Uložili smo puno i mislim da bi trebalo doći malo napora i s druge strane. Ne vidim da smo na dvije strane. Mi smo tu na istoj strani i volio bih da iduće godine ta komemoracija bude jedinstvena - istaknuo je Plenković.

Vezano za ocjene koalicijskog partnera SDSS-a da država nije poduzela dovoljno mjera da se smanji negiranje holokausta i revizionizam, kazao je da što se tiče zakona, politike Vlade i HDZ-a, ne vidi iz kojeg se to segmenta moglo protumačiti.

- Izvlačiti zaključke na taj način može jedino biti ako su to neki marginalni akteri koji imaju to u nekim svojim aktivnostima, programima, a van su HDZ-a, naravno. A postoje u hrvatskom društvu takve ambicije. Ja ih ne dijelim na takav način i nemaju nikakve veze sa službenom politikom Vlade niti vladajuće stranke - naglasio je.

Na pitanje o optužbama čelnika hrvatskih Židova da je Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova zvalo ambasadore i odgovaralo ih od dolaska na komemoraciju u Jasenovcu, Plenković je odgovorio da o tome ne zna ništa.

Odgovorio je i na pitanje oko komemoracije na Blajburgu rekavši da je i oko te komemoracije Vlada RH sasvim principijelna i jasna.

- Kao i što kod Jasenovca moramo imati jedinstvenu komemoraciju, komemoracija u Blajburgu će biti. U odluku koju su donijeli u Koruškoj ne bih ulazio. To je stvar između dvije crkve, a što se tiče komemoracije - ona mora biti uz puno poštovanje prema žrtvama - poručio je Plenković.

Komentari

NA VRH