REAKCIJE

Plakati na granici s BiH: "Dobro došli u Hrvatsku - Hrvatska puna mučenja"

Plakate su postavili nakon što je Evropska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Šengen

Dobrodošli u Hrvatsku. HINA

Piše: A. Č. / Avaz.ba

28.10.2019

Inicijativa za podršku izbjeglicama "Dobro došli!" izvijestila je kako su u Cisti Provo, nedaleko od granice s BiH, u blizini Graničnog prijelaza Prisike, postavili džambo plakate s natpisom "Welcome to Croatia - Croatia full of torture" ("Dobro došli u Hrvatsku - Hrvatska puna mučenja").

Plakate su, kako poručuju u saopćenju, postavili nakon što je Evropska komisija objavila da Hrvatska ispunjava uvjete za ulazak u Šengen. U ime ulaska u Šengen, u Hrvatskoj je, tvrde, normalizirano i institucionalizirano nasilje, što je nedopustivo.

- Džambo plakatima poručujemo da je istina izbjeglica i migranata koji su svakodnevno izloženi policijskoj represiji, snažnija i glasnija od pendreka, rotirki i ćelija. Ljudi koji svakodnevno trpe udarce, uvrede i psovke, koji poznaju bol, glad i strah, govore vjerodostojnije o našoj zemlji od izlizanih turističkih slogana. Govore o represiji koja ne poznaje granice, o nasilju koje se prelijeva i na nas, druge, o nasilju koje napada žene i djevojčice, zastrašuje transrodne i queer osobe, vrijeđa lezbijke i gejeve, mrzi Srbe i Rome, izgladnjuje radnice i radnike, mrvi siromašne i bezdomne, proganja aktiviste i novinare, mlati antifašiste i slobodare - poručuju aktivisti inicijative "Dobro došli!".

Tom akcijom, kažu, žele poručiti da nikad neće pristati na takvo stanje stvari te da nikad neće povjerovati policijskim lažima i neuvjerljivim saopćenjima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.