HRVATSKA

Milanović o Grabar-Kitarović: Podržao bih njenu diplomatsku karijeru

Nakon što je izabran, odmah se pojavilo i pitanje hoće li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak, koju je Kolinda Grabar-Kitarović izmjestila

Zoran Milanović. Arhiv

Avaz.ba / Večernji list

7.1.2020


Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović dao je prvu izjavu nakon izbora, na izlasku iz svoga stana, prenosi Večernji list. 

Nazvao me Andrej Plenković i gospođa Kolinda Grabar-Kitarović. Jučer sam odgovarao na poruke, razgovarao s ljudima u Evropi, svijetu - rekao je Milanović

Zvao ga je i turski predsjednik Redžep Tajip Erodan (Recep Tayyip Erdogan) i s njim je razgovarao, kaže, pola sata. Rekao je i da će s premijerom Plenkovićem biti ''najbolji prijatelj, koliko je to moguće''.

 – Ne znam šta znači tvrda kohabitacija, treba pogledati Ustav – komentirao je Plenkovićevu izjavu u izbornoj noći te dodao da će se sastati ovih dana.

Kolinda Grabar-Kitarović. Arhiv

Za razliku od predsjednice Hrvatske, Milanović neće izmještati ured jer je za njega to stvar ukusa. Na pitanje očekuje li da će Grabar-Kitarović, nakon odstupanja s dužnosti predsjednice, nastaviti diplomatsku karijeru i hoće li joj za to dati podršku, odgovorio je:

 - Da, hoću. Nije odgovorna ni za kakva krivična djela i bila je predsjednica.

Nakon što je izabran, odmah se pojavilo i pitanje hoće li Milanović vratiti Titovu bistu na Pantovčak, koju je Kolinda Grabar-Kitarović izmjestila.

 – Pantovčak nije muzej. Hrvatskih predsjednika je četvero. Za ovo ranije možemo ići do kralja Tomislava – rekao je.

Naveo je i kako će njegovi savjetnici biti iskusni ljudi, no da ne zna hoće li među njima biti i bivši šef SOA-e Dragan Lozančić.

 – On je aktivan u nekakvim međunarodnim institutima. Ima prilično visoku reputaciju, pitanje je isplati li se to njemu – kaže Milanović. 

Otkrio je i kako ga još nije nazvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić te da ne zna hoće li inauguracija biti 18. februara.

– Imat ću neke svoje inicijative, ali ću se o njima konsultirati s Vladom, neću ih zaskakati – rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.