"HIBRIDNI RAT"

Bivši ruski ambasador u Hrvatskoj o optužbi Grabar-Kitarović: "Mi se nikad ne miješamo u izbore"

Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, finansijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije, poručio je Azimov

Anvar Azimov i Kolinda Grabar-Kitarović. RTL / UKRIFORM

H. J. I.

13.9.2023

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prošle sedmice je kao gošća u Podcastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Ričarda Dirlova (Richard Dearlove) rekla kako se Rusija umiješala u izbore na kojima je ona izgubila od Zorana Milanovića, te da su izveli "hibridnu" akciju.

Za RTL DANAS njene riječi je prokomentirao bivši ruski ambasador u Hrvatskoj Anvar Azimov.

"Moramo poštovati izbor naroda"

Je li Rusija utjecala na zadnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj?

- Bio sam svjedok predsjedničkih izbora 2016. godine. Bila su dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Oboje su bili prijatelji Ruske Federacije. Naša politika nije baš otvorena. Nikada se ne miješamo u unutrašnje poslove. Za nas je svejedno ko će pobijediti, Josipović ili Grabar-Kitarović. Moramo poštovati izbor naroda. Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, finansijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije. To nije naša politika.

Je li Kolinda Grabar-Kitarović bila neka vrsta optičke smetnje Rusiji?

- Ne, od samog početka kada sam došao u Hrvatsku uspostavio sam izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njenim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom. Ona je 2017. otišla u Moskvu. O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske riječi. Divim joj se. Bio sam s njom u dobrim odnosima i nakon što je već izašla iz politike, ali mislim da će Grabar-Kitarović prije ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentirana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim vještinama.

Je li Rusiji bilo u interesu da Zoran Milanović postane predsjednik?

- Reći ću Vam ponovno da za nas ne čini nikakvu razliku ko će biti predsjednik države jer i Milanović ima prijateljske osjećaje prema Ruskoj Federaciji. Mi znamo da prirodno i jedno i drugo imaju odlične odnose s Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom. Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske.

"Hibridne" akcije

Je li Rusija provodila hibridne akcije kako bi ometala projekt LNG-a?

- Za Rusiju LNG projekt ne čini nikakvu razliku jer smo tada imali dugogodišnji sporazum s vašom kompanijom PPD. Prema ugovoru isporučujemo svake godine dvije milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske. Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze s opskrbom Hrvatske ruskim plinom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt.

Grabar-Kitarović je rekla da ju je Putin zvao nakon što je izgubila izbore, ali da se zbog korone posjet nikada nije dogodio. O čemu je želio razgovarati?

- Nisam siguran je li moj predsjednik zvao Kolindu nakon što je izgubila izbore, ali siguran sam da je bio impresioniran Kolindom tokom razgovora u Sočiju 2017. godine. Kolinda je predstavljala Hrvatsku, interes Hrvatske i interes Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.