HRVATSKA

Detalji pada helikoptera kod Zablaća, otkrivene posljednje riječi pilota

Iz nekog je razloga posada, izvodeći brišući let, spustila letjelicu prenisko do mora

Zablaće: Vađenje posljednjih dijelova palog vojnog helikoptera iz mora. Duško Jaramaz/PIXSELL

Avaz.ba

5.2.2020

Uzrok pada vojnog helikoptera u Zlarinski kanal kod Zablaća u Hrvatskoj, u kojem su poginuli pilot bojnik Marin Klarin i pilot natporučnik Tomislav Baturina, najvjerovatnije je prenisko letenje iznad morske površine, smatraju izvori "Jutarnjeg lista".

Iz nekog je razloga posada helikoptera, izvodeći brišući let, spustila helikopter prenisko do mora, a letjelica je jednim svojim dijelom zahvatila morsku površinu, što je bilo kobno za posadu.

U skladu s tim zaključkom su i izjave svjedoka koji su vidjeli helikopter prije pada te su svjedočili kako je letio ''neuobičajeno nisko''.

- O, jeb*** ti - bile su posljednje riječi jednog od članova posade koje je izgovorio putem radiokomunikacije te je uslijedio udar helikoptera u more, saznaje "Jutarnji".


Zablaće: Vađenje posljednjih dijelova palog vojnog helikoptera iz mora. Duško Jaramaz / PIXSELL

Komandant Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, general Michael Križanac nekoliko sati nakon nesreće ustvrdio je da posada tokom 38 minuta leta od baze u Zemuniku do pada nije prijavila tehničke probleme ili neki mehanički kvar.

Stoga se smatra da su piloti prije udara shvatili da su prenisko i da se ne mogu izvući te je tada jedan od pilota izgovorio ove riječi.

Jedan od tehničkih podataka o kobnom letu koji javnosti nije poznat jest visina na kojoj je helikopter letio iznad mora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.