PANDEMIJA

Na Jadranu će se testirati i iznajmljivači kako bi Česi bili sigurni

U stalnom smo kontaktu s iznajmljivačima, hotelijerima i cijelim sektorom, kazao je Stella

Hrvati spremni za doček turista. Ilustracija

Avaz.ba / Fena

17.4.2020

Dugo nešto nije toliko razveselilo domaći turistički sektor poput češke inicijative da se ovog ljeta dvije države dogovore i organiziraju koridore kojima bi zdravi češki turisti ipak mogli ljetovati na Jadranu.

 - Oduševljeni smo češkim prijedlogom, iako smo svi svjesni da odluku o tome hoće li ove godine biti dolazaka kakvih stranih turista ipak treba donijeti nadležni štab. No, Česi su upravo tržište na koje smo najviše računali, bilo nam je jasno da bi baš oni mogli biti prvi koji će pokazati tendenciju dolaska na Jadran, zbog čega smo s njima u stalnom kontaktu - potvrdio je direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella.

Otvaranje granica

Osim toga, Stella za regionalne medije otkriva kako Turistička zajednica, u dogovoru s glavnim turističkim akterima, priprema strategiju sezone, koja će ove godine biti u posebnim uvjetima.

- U stalnom smo kontaktu s iznajmljivačima, hotelijerima i cijelim sektorom, a naš plan je, čim štab da neke upute o relaksaciji mjera i mogućnosti otvaranja granica, početi sa marketingom izabranih destinacija koje smatramo najsigurnijima, odnosno u kojima nije bilo pandemije. Za sada su to ponajviše otoci, poput Hvara, Brača i Visa, a mislimo da će se Splitska i Makarska rivijera, nažalost, otvarati među posljednjima - rekao je Stella.


Očekuju dolazak turista iz Češke. Ilustracija

Privatni smještaj

Naglašava kako bi, u slučaju otvaranja koridora između Hrvatske i Češke, najbolje bilo odabrati one cestovne s obzirom na to da još nije jasno kakve će u skorije vrijeme biti avioveze prema Dalmaciji. U Baškoj Vodi, destinaciji u kojoj su Česi tradicionalno jedni od najbrojnijih gostiju, postoji, također, interes za ugošćavanjem ove sezone.  

- S tim da predlažemo da se i privatni iznajmljivači moraju testirati na Covid-19 kako bismo i mi gostima mogli garantirati da dolaze na sigurno - rekao je direktor TZ Baška Voda Ante Jurišić.

Za dolazak Čeha, iako oni obično radije odabiru privatni smještaj, spremni su i hotelijeri, koji već neko vrijeme razrađuju vlastite scenarije plana i tempa otvaranja hotelskih objekata, ali poručuju kako nadležna tijela turističkom sektoru u skorije vrijeme ipak trebaju poslati neke detalje, jer informacija neće imati previše značaja ako do njih stigne početkom jula, pišu regionalni mediji. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.