NEVRIJEME NA JADRANU

Ogromne poplave u Dalmaciji, dramatični prizori iz Vrgorca

Stanje je trenutno najgore u mjestu Kokorići

A. J. / Index.hr

Već treći dan snažna sredozemna ciklona utječe na vremenske prilike na cijelom Jadranu. Niski pritisak zraka uzrokovao je ciklonalnu plimu, pa je nivo mora danas nekoliko desetina centimetara iznad normalnog, piše Dalmacija danas.

Ogromna plima je u Kaštelima danas. Pogledajte kako izgleda.

Poplavila je i Riva u Trogiru.

No, uvjerljivo najgora situacija jutros je u Vrgorcu.Zbog obilne količine kiše koja pada posljednjih dana, došlo je do poplava, a stanje je trenutno najgore u mjestu Kokorići. Podsjetimo, prvih 8 dana decembra u Vrgorcu je palo 370 litara kiše po kvadratnom metru, što predstavlja dvostruku prosječnu mjesečnu vrijednost.Ogromne količine oborina zabilježene su u Rašćanima i Dragljanima, nabujao je izvor Žiljin, a silna je voda potom potekla prema Bunini i Jezeru. Selo Kokorići je bilo prvo na udaru.

Upravo je stanje u Kokorićima alarmantno, voda neprestano raste, a kiša je padala cijelu noć. Na terenu su bile sve dežurne službe, a ljudi su cijelo jutro pokušavali odbraniti kuće.- Vodostaj je u daljnjem porastu, stanje nije baš dobro. Sada je odsječeno i ostalih 14 kuća, znači cijelo selo Kokorići je potpuno odsječeno od kopna. Kiša je padala cijelu noć, ogromne količine su pale, tako da tek u popodnevnim satima očekujemo taj dotok podzemnih voda. Trenutno su sada u rastu. Uglavnom, ekipe iz GSS-a iz kontinentalnih dijelova nam pristižu u pomoć, a trenutno imamo 4 plovila i borimo se s vodom - kazao je Fodor Kukavica, šef makarskog GSS-a.

Više o temi Dalmacija

Više o:

Dalmacija Vrgorac
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na